UPDATE Rectorul UMF Iaşi cercetat pentru o licitaţie trucată se lasă aşteptat de procurorii DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Astărăstoae este susţinut de rectorii universităţilor de stat din Iaşi
Vasile Astărăstoae este susţinut de rectorii universităţilor de stat din Iaşi

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa" Iaşi, este aşteptat să dea declaraţii în faţa procurorilor într-un dosar de corupţie cu fonduri europene.

Ora 17.00 După cinci ore de proces, Curtea de Apel Iaşi a amânat pronunţarea pentru ora 21.00.

Ora 12.20: Adrian Ciureanu dă declaraţii în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel. Au mai fost audiaţi Corvin Pughin şi Daniela Druguş. Urmează ca avocaţii să ţină pledoarii.

Ora 11.50: La instanţă au ajuns şi Daniela Druguş şi Adrian Ciureanu, directorii UMF reţinuţi săptămâna trecută pentru că ar fi luat mită de la firma Maguay pentru a truca o licitaţie cu fonduri europene.„Sunt şi nu sunt probe la dosar. Există depus un raport al Departamentul de Luptă Antifraudă în care se spune că proiectul nu a fost implementat, ceea ce nu este conform cu faptele“, a spus Liviu Bran, avocatul lui Adrian Ciureanu.

Ora 11.40: La Curtea de Apel a ajuns, în jurul orei 11.30, Corvin Pughin, reprezentantul firmei Maguay, alături de avocata sa. „Nu consider că sunt probe la dosar. Am încredere în justiţie“, a spus Pughin înainte de a intra în sala de judecată. La instanţă mai sunt aşteptaţi Adrian Ciureanu şi Daniela Druguş, directorii UMF reţinuţi săptămâna trecută în dosarul de corupţie de la Medicină.

Avocata lui Pughin, care a studiat dosarul instrumentat de procurorii DNA. Apărătorul susţine că sunt câteva mail-uri între Adrian Ciureanu şi soţia sa, Livia, dar şi interceptări care nu au legătură cu cauza.

Ora 9.55: Avocatul lui Vasile Astărăstoae a cerut să studieze dosarul în care este învinuit clientul său la Curtea de Apel Iaşi, unde marţi la prânz se judecă propunrerea de arestare pentru cei doi subalterni ai rectorului de la UMF şi a directorului de la compania Maguay.

Ora 9.23: Până în acest moment, rectorul de la UMF nu a ajuns la sediul DNA pentru a răspunde întrebărilor procurorilor. Se pare că avocatul acestuia eset ocupat cu alt caz şi nu l-a putut însoţi.

Ora 6.12: Vasile Astărăstoae a fost chemat al sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi la ora 8.30. Rectorul UMF va trebui să explice procurorilor cum a obţinut compania Maguay licitaţia pentru platformă e-learnig (sistem electronic de învăţare).

Citiţi şi:

Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, implicat în scandalul de corupţie de la Medicină, aplaudat de sute de persoane la Seara Valorilor

Şeful medicinei, susţinut de colegi în războiul cu DNA

Adrian Ciureanu, directorul Centrului de Comunicarede la UMF, Daniela Druguş, director administrativ la UMF Iaşi şi Corvin Pughin, directorul comercial şi asociat în compania Maguay vor afla şi ei astăzi dacă vor fi arestaţi. La Curtea de Apel Iaşi se va judeca propunerea de arestare preventivă în cazul celor trei, începând cu ora 12.00.

Citiţi şi:

Scandal de corupţie la UMF. 19 angajaţi sunt suspectaţi de fraudă cu fonduri europene. Rectorul a ajuns la spital cu tensiunea ridicată UPDATE

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa" (UMF) din Iaşi, îprorectorul Dragoş Pieptu, Adrian Ciureanu, Daniela Druguş, Corvin Pughin sunt suspectaţi că ar fi trucat o licitaţie pentru o platformă e-learnig. „În baza unor înţelegeri prealabile şi având concursul fraudulos al numiţilor TLG (reprezentant al SC Euro Management  Grup Bucureşti şi prieten cu Ciureanu), Pughin Corvin, Ciureanu Adrian, Vasile Astărăstoae au decis atribuirea ilegală a contractului de lucrări în favoarea firmei SC Maguay Impex SRL Bucureşti, cauzând un prejudiciu de şase milioane de lei UMF, bugetului statului şi Uniunii Europene", susţin procurorii în propunerea de arestare preventivă pentru lui Ciureanu, Druguş şi Pughin. În dosar sunt cercetate alte 14 persoane.

„Conducerea Universităţii nu a avut niciun fel de legătură cu firma Maguay, cunoscând reprezentanţii acesteia doar cu ocazia licitaţiei. În acest proiect, niciun salariat al UMF din echipa de management şi implementare nu a fost retribuit. Niciuna dintre firmele domnului Ciureanu nu a are contract cu UMF. Daniela Astărăstoae nu a fost implicată în acest proiect şi nici în vreun alt proiect la care aplicant este UMF „Gr. T. Popa" Iaşi. Nu are niciun fel de relaţii contractuale cu UMF, nu a fost şi nu este angajată a Universităţii", a explicat rectorul Astărăstoae, într-o conferinţă de presă susţinută duminică, 16 octombrie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite