UPDATE Rectorul UMF Iaşi, cercetat într-un dosar de corupţie cu fonduri europene, nu are voie să părăsească ţara FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi
Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa" Iaşi, a dat declaraţii vineri, 21 octombrie,  în faţa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Pe numele său a început urmărirea penală.

Ora 16.00 Procurorii au decis ca rectorul UMF, Vasile Astărăstoae, să nu părăsească ţara pentru o perioadă de 30 de zile. În cazul lui şefului de la Medicină a început urmărirea penală pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, abuz în serviciu contra intereselor publice, tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, conflict de interese şi aderare la un grup infracţional organizat.

Ora 13.00 Rectorul UMF a ieşit de la audieri. „Mă consider nevinovat, dacă o să mă mai cheme la audieri voi veni. Va da DNA un comunicat“, a spus sec Vasile Astărăstoae.

Ora 10.52: La sediul DNA a ajuns şi rectorul Vasile Astărăstoae, însoţit de avocata sa, Maria Aldea. Întrebat de motivul pentru care a fost chemat de procurorii anti-corupţie, acesta a răspuns „Nu ştiu. Veţi vedea“, după care a intrat în instituţie.

Ora 10.06: În cursul acestei dimineţi prorectorul Dragoş Pieptu a ajuns la sediul DNA. Acesta a spus ziariştilor prezenţi în faţa insitituţiei că nu au niciun drept să mediatizeze evenimentul în care este implicat. „Timp de trei ani nu aţi venit niciodată la UMF să vedeţi ce am făcut acolo. De aceea nu trebuie să scrieţi nimic“, a declarat Pieptu.

Limbaj de mahala al prorectorului învinuit în scandalul de la UMF Iaşi: „Se spune că mă-sa îi cu...ă, iar tac-su îi laba...u"

Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, audiat la DNA

El a părăsit sediul DNA după jumătate de oră, iar avocata sa susţine că acesta s-a folosit de dreptul la tăcere.

DUELUL NABABILOR UMF. Vasile Astărăstoae e cel mai bogat din ţară. Vezi salariul celorlalţi rectori!

Ora 6.48: Vasile Astărăstoae suspectat că împreună cu mai multe persoane din conducerea universităţii ar fi trucat o licitaţie pentru platforma e-learnig (sistem electronic de învăţare) va da explicaţii în faţa procurorilor.Rectorul UMF este aşteptat în această dimineaţă la sediul DNA.

În acest caz judecătorii Curţii de Apel Iaşi i-au arestat pe 18 octombrie pe Adrian Ciureanu, directorul Centrului de Comunicare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi şi Daniela Druguş, director administrativ la UMF Iaşi şi Corvin Pughin, directorul comercial şi asociat în compania Maguay pentru 29 de zile. Aceştia au făcut însă recurs.

Citiţi şi:

UPDATE Directorii de la UMF Iaşi au fost arestaţi pentru că ar fi trucat o licitaţie cu fonduri europene

UPDATE Rectorul UMF Iaşi cercetat pentru o licitaţie trucată se lasă aşteptat de procurorii DNA

„În baza unor înţelegeri prealabile şi având concursul fraudulos al numiţilor Tănăsescu Laurian Gabriel (reprezentant al SC Euro Management  Grup Bucureşti şi prieten cu Ciureanu), Pughin Corvin, Ciureanu Adrian, Vasile Astărăstoae au decis atribuirea ilegală a contractului de lucrări în favoarea firmei SC Maguay Impex SRL Bucureşti, cauzând un prejudiciu de şase milioane de lei UMF, bugetului statului şi Uniunii Europene", susţin procurorii în propunerea de arestare preventivă pentru lui Ciureanu, Druguş şi Pughin.

Directorul UMF Adrian Ciureanu şi Covin Pughin au fost reţinuţi

În dosar sunt cercetate în total 19 persoane fizice şi juridice.Cei doi directori din cadrul UMF, rectorul instituţiei şi omul de afacei bucureştean au susţinut că sunt nevinovaţi.

Citiţi şi:

Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, implicat în scandalul de corupţie de la Medicină, aplaudat de sute de persoane la Seara Valorilor

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite