Rectorul Giurmă, incompatibil. Soţia îi este mâna dreaptă în Universitatea Tehnică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Ion Giurmă, rectorul de la UTI
Profesorul Ion Giurmă, rectorul de la UTI

Ion Giurmă, care pentru patru ani a ocupat funcţia de rector al Universităţii Tehnice „Gh. Asachi" şi s-a înscris pentru un nou mandat, este incompatibil din două motive: ocupă simultan funcţia de director al Centrului de Cercetare Hidromed din cadrul Universităţii şi cea de rector, dar o are angajată şi pe soţia lui, Doina Silvia Giurmă, care este director la Direcţia de Resurse Umane.

Noi nereguli ies la iveală la vârful Universităţii Tehnice „Gh. Asachi". Profesorul Ion Giurmă, cel care pentru patru ani a condus instituţia de învăţământ superior şi a participat la alegerile de pe 20 ianuarie, pe care le-a şi câştigat, este incompatibil.

Mai exact, conform unui raport al Direcţiei Generale Juridice din cadrul ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului profesorul Ion Giurmă ocupă simultan funcţia de rector şi de director al Centrului de cercetare Hidromed din cadrul Universităţii.

Acest lucru nu este permis de lege, care spune că: „Funcţiile de conducere de rector, de prorector, de decan, de prodecan, de director de departament sau de unitate de cercetare-dezvoltare, proiectare, microproducţie nu se cumulează".

Aşadar, ocuparea simultană a celor două funcţii contravine prevederilor legale, iar Agenţia Naţională de Integritate se va sesiza.

O altă prevedere legală încălcată de profesorul Ion Giurmă este angajarea soţiei pe una din cele mai importante funcţii din  universitate: director la Direcţia de Resurse Umane. Doina Silvia Giurmă este angajată pe acest post de 8 ani, iar în ultimii patru ani şef direct i-a fost chiar soţul, Ion Giurmă, care a ocupat funcţia de rector.

În conformitate cu prevederile art. 295 alin. (4) din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, „După intrarea în vigoare a prezentei legi se interzice ocuparea concomitentă de către soți, afini și rude până la gradul al III-lea inclusiv a funcțiilor prin care unul sau una se află față de celalalt sau cealaltă într-o poziție de conducere, control, autoritate sau evaluare instituțională directă la orice nivel în aceeași universitate".

Un nou rector la Universitatea Tehnică din Iaşi. Vezi aici despre cine este vorba UPDATE

În consecință, potrivit Direcției Generale Juridice din cadrul MECTS, profesorul Ion Giurma se află în stare de incompatibilitate față de soția sa, director al Direcției Resurse Umane din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi" din Iași. Se va sesiza  Agenția Națională de Integritate.

Alegerile de la Universitatea Tehnică din Iaşi, în atenţia Ministerului Educaţiei UPDATE

Nici alegerile de pe 20 ianuarie nu au fost ferite de nereguli. Şapte cadre universitare care au depăşit vârsta de pensionare, 65 de ani, au votat, deşi nu aveau dreptul, pentru numirea noului şef al Universităţii Tehnice „Gh. Asachi" din Iaşi. Este vorba despre Mihail Voicu (Preşedintele Universităţii, peste 68 de ani), Spiridon Creţu (prorector cu Strategia Universitară, peste 66 de ani), Radu Gaiginschi (şef de catedră la Facultatea de Mecanică, peste 68 de ani), Mircea Guşă (prorector cu Activitatea Didactică, peste 66 de ani), Vasile Virgiliu Onofrei (decan la Facultatea de Arhitectură, peste 67 de ani), Nicolae Ţăranu (decan la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii, peste 66 de ani) şi Constantin Luca (directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Fidactic, profesor la Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului, peste 65 de ani).

UPDATE Dinozaurii ilegali care au fraudat alegerile de la Politehnica din Iaşi FOTOGALERIE

În lupta pentru funcţia de conducere a instituţiei desfăşurată pe 20 ianuarie s-au înscris trei candidaţi: Alexandru Sălceanu, decanul Facultăţii de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată, Ion Giurmă, actualul rector al Universităţii Tehnice şi Corneliu Munteanu, profesor la Facultatea de Mecanică.

E oficial: se reiau alegerile pentru şefia Politehnicii din Iaşi! FACSIMILE

În urma alegerilor, noul rector a fost desemnat Ion Giurmă. Acesta a câştigat alegerile cu 392 de voturi. Alexandru Sălceanu a primit 284 de voturi, iar Corneliu Munteanu 97.

Sâmbătă, 18 februarie, a ajuns la Universitatea Tehnică din Iaşi ordinul ministrului cu privire la derularea alegerilor. În document este menţionat că „în cadrul procesului de desemnare a rectorului, pe lista persoanelor cu drept de vot nu vor putea fi înscrise cadrele didactice şi de cercetare care au împlinit vârsta de pensionare la data susţinerii alegerilor".

Noile alegeri vor avea loc vineri, 24 februarie, în intervalul orar 8.00-17.00. Şi-au anunţat intenţia de a candida profesorii Alexandru Sălceanu şi Ion Giurmă.

Vom reveni cu amănunte.

Rămâi pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din judeţ!

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite