Rampă pentru invalizi în bătaie de joc chiar la Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap FOTOGALERII

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru Ciprian Vizitiu rampa de la DGASPC este un sport extrem
Pentru Ciprian Vizitiu rampa de la DGASPC este un sport extrem

Accesul persoanelor în scaun cu rotile este îngreunat de rampe inadecvate chiar în instituţiile unde sunt obligaţi să meargă periodic la verificări.

Ieşenii aflaţi în scaun cu rotile sunt umiliţi chiar de cei de la care ar trebui să primească înţelegere. Aşa se face că accesul lor este îngreunat de rampe inadecvate chiar în curtea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).

Culmea, rampa cea mai deteriorată din cele trei existente aici se află în dreptul Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap, unde persoanele invalide trebuie să vină periodic pentru noi verificări.

Ciprian Vizitiu (27 de ani) este unul dintre zecile de persoane ţintuite într-un scaun cu rotile din Iaşi care trebuie să se lupte cu indiferenţa autorităţilor. Venit să-şi facă controlul periodic, tânărul trebuie să-şi testeze abilitatea de a mânui căruţul pentru a urca pe rampa de la Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap. Aceasta, deşi respectă unghiul de înclinaţie prevăzut de lege, are cimentul sfărâmat, iar găurile formate devin capcane pentru roţi.

Rampa de la DGASPC are cimentul sfărâmat

„Rampa de aici este foarte veche şi este distrusă aproape în totalitate. Ca să urc la Comisie trebuie să depun un efort suplimentar. Bătaia de joc este cu atât mai mare cu cât partea aceasta a clădirii este destinată persoanelor cu dizabilităţi. Şi unui om sănătos îi poate fugi piciorul în gropile astea şi îşi poate rupe membrul. Se militează pentru independenţa persoanelor cu dizabilităţi, dar se pun bariere pe aceste mici intrări în instituţiii", spune Ciprian Vizitiu.

„O problemă ar fi fost dacă nu era deloc rampă acolo"

Conducerea DGASPC susţine că persoanele în scaun cu rotile exagerează, deşi recunoaşte că rampa de la Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap nu se află în cea mai bună stare. Directorul Ion Florin dă însă asigurări că o va reabilita.

Iasi: Invalizii, umiliţi în staţiile de autobuz (GALERIE FOTO şi VIDEO)

Masterat şi slujbă de programator IT în cărucior cu rotile FOTOGALERIE

„Este adevărat că s-a măcinat cimentul, dar situaţia este rezolvabilă. O problemă ar fi fost dacă nu era deloc o rampă acolo. Oamenii pot să vorbească că nu e bună, nu e chiar aşa. Trebuie doar să se toarne nişte ciment şi o să punem cât de curând", spune Ion Florin, directorul DGASPC Iaşi. Zilnic, peste 100 de persoane trec pragul comisiei pentru evaluare.

Farmacii cu rampe pentru alpinişti

Persoanele aflate în scaun cu rotile se izbesc de rampe impracticabile şi la farmacii. Acestea sunt fie prea înclinate, fie sunt acoperite cu gresie, iar roţile alunecă, existând riscul unei accidentări. Unele dintre farmaciile care au căi de acces nefuncţionale se află chiar în centrul oraşului, cum ar fi unele de pe Independenţei, din apropiere de Moldova Mall şi de pe strada Sfântul Lazăr. Ciprian Vizitiu spune că nici măcar nu îndrăzneşte să se aventureze şi să urce pe aceste rampe.

Rampa este foarte înclinată şi la o farmacie de pe strada Sfântul Lazăr

„Rampele de la mai multe farmacii nici nu pot fi numite rampe. Sunt o adevărată bătaie de joc. Unele sunt exagerat de abrupte, altele sunt prea înguste, iar căruciorul nu intră, altele nu au bare de care să te ajuţi la urcare, iar majoritatea sunt acoperite cu gresie, iar când plouă devin extrem de alunecoase. Uneori doar dacă ai fi alpinist ai putea să urci rampele de la farmacii", spune Ciprian.

Iaşi: Îngerii care aduc scaune rulante

Studentul care-şi scrie cu gura teza de licenţă

Legea prevede ca toate instituţii de interes public să aibă rampă de acces cu o înclinaţie de 5%-8%.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite