RATP, cel mai scump transport din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călătorii simt că plătesc deja prea mult serviciile îndoielnice ale RATP
Călătorii simt că plătesc deja prea mult serviciile îndoielnice ale RATP

Ieşenii refuză să plătească bilete mai scumpe pentru a călători în mizerie şi înghesuială. Regia de transport speră să-şi revină financiar pe spinarea călătorilor. Noile tarife propuse sunt cu până la 40% mai mari decât cele vechi. 

Ieşenii ar putea avea cele mai scumpe servicii de transport în comun din ţară, deşi condiţiile oferite de RATP lasă de dorit. Dacă aleşii locali vor aproba proiectul de scumpire propus de şefii regiei, biletul cu o călătorie va fi taxat cu 1,8 lei, iar cel cu două va costa 3,5 lei. Noile tarife le vor întrece pe cele din oraşe precum Braşov, Timişoara sau Cluj-Napoca, unde un bilet cu o călătorie costă între 1,5 şi 1,75 lei, iar cel cu două călătorii,  maxim 3 lei. Şefii RATP mai propun ca ieşenii prinşi fără bilet să plătească dublu, adică 40 de lei în loc de 20 de lei, ca în prezent. Singura veste bună din proiectul propus de RATP  este că tarifele la abonamente rămân neschimbate.


Şefii regiei şi-au motivat propunerea prin simplul fapt că a trecut prea multă vreme de la ultima scumpire.


Noile tarife, puse la zid


„Conform legilor, tarifele trebuie revizuite semestrial cu rata inflaţiei. Ultima majorare a fost în ianuarie 2008, dar de atunci s-au înregistrat creşteri la combustibil, energie electrică şi salarii“, a afirmat Maricel Ghercă, şeful RATP. În urma acestor majorări, regia ar urma să obţină în plus în jur de 800.000 de lei lunar.


Deşi solicită majorări ale tarifelor, serviciile oferite de regia de trasnport constituie una din cele mai mari nemulţumiri ale ieşenilor. „Sunt mizerabile, nu vin la timp şi mai sunt şi pline. La orele de vârf eşti nevoit să mergi înghesuit. Aş plăti mai mult, doar să mi se ofere un minimum de confort“, a spus Andrei Manea, economist.


Pentru ultimele autobuze noi cumpărate de RATP în 2005, ieşenii plătesc şi acum de la bugetul local rate şi dobânzi. Pentru cele 50 de autobuze MAZ, cumpărate în 2005 în baza unui contract de peste 11 milioane de euro, se plătesc anual rate de peste 1 milion de euro.

__________________

Tarifele actuale şi cele propuse
   

ll O călătorie: 1,5 lei;
ll Două călătorii: 2,5 lei;
ll Set bilete: 12 lei;
ll Amendă: 20 lei.

ll O călătorie: 1,8 lei;
ll Două călătorii: 3,5 lei;
ll Set bilete: 15 lei;
ll Amendă: 40 lei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite