Protestul la pompele de benzină, inexistent la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferii nu au ocolit benzinăriile, aşa cum au fost fost rugaţi în zilele de 17, 18 şi 19 ianuarie. O variantă pentru cei care vor să facă economie la alimentare o reprezintă combustibilul de la ucrainieni şi basarabeni.

Apelul la boicotarea pompelor de benzină în zilele de 17, 18 şi 19 ianuarie nu s-a bucurat de succes la Iaşi. La orele dimineţii, benzinăriile nu duceau lipsă de clienţi, unii dintre ei stând chiar la coadă pentru a alimenta.

„Chiar mă gândeam să nu trec pe la benzinării zilele astea, dar ieri am făcut un drum lung şi am rămas fără motorină. De nevoie, am făcut acum un plin", a spus Andrei Balan, şofer. Reprezentanţii mai multor benzinării au confirmat că nu s-a semnalat o scădere a numărului de maşini care alimentează.

Privite iniţial ca o alternativă mai ieftină la benzină şi motorină, instalaţiile pe gaz sunt şi ele afectate în prezent de scumpirea carburanţilor.

„De la 2,3 lei cât era în vară, litrul de gaz s-a făcut 3,09 lei înainte de Revelion. La un consum de 13-14 litri/100 de kilometri, gazul nu mai este o afacere rentabilă faţă de benzină, unde consum 9 litri la suta de kilometri. Merg pe gaz de peste 20 de ani şi până acum preţul a fost cam cu 45-50% mai ieftin decât la benzină", a explicat Costică Leonte (foto jos), administrator.

image

Din acest motiv, ieşenii nu se mai înghesuie să-şi pună instalaţii de gaz pe maşini. „La ultima scumpire masivă a benzinei, în 2006-2007, aveam şi câte 7 programări pe zi. În 2009 a fost secetă, pentru că preţul la benzină s-a stabilizat. De când a crescut iar preţul, avem cam 2 programări pe săptămână", a precizat Ioachim Ivanov (foto jos), şef atelier instalaţii GPL.

image

Benzină de peste graniţă

Deoarece graniţa cu Ucraina este la doar câţiva kilometri de Suceava, iar acolo litrul de benzină costă 3,5 lei, tot mai mulţi bucovineni merg în ţara vecină să-şi facă plinul.

„Cunosc foarte mulţi taximetrişti care merg la câteva zile şi alimentează la ucraineni. Acolo e foarte ieftin, vreo 3,5 lei", ne-a spus Andrei Strugaru, din Suceava.

Botoşănenii care locuiesc în localităţile de la graniţa cu Republica Moldova merg la pompele din Basarabia. Litrul de motorină nu depăşeşte 4 lei, iar şoferii fac astfel economie de 100 de lei la un singur transport.

„Mergem în staţiile  de alimentare din Lipcani şi Costeşti ca să cumpărăm motorină. Preţurile sunt mult mai mici decât în România, iar unii trec şi de două -trei ori pe zi prin vamă fără bagaje, dar cu rezervoarele pline", ne-a spus Costel Marcu, din Săveni. 

Botoşani

Protestatarii se adună pe Facebook

Peste 200 de botoşăneni vor să falimenteze o firmă de carburanţi. Ideea îi aparţine unui tânâr de 36 de ani care a înfiinţat în urmă cu trei zile pe Facebook un grup de protest al celor deranjaţi de preţul carburanţilor. Grupul, numit „Falimentul unei firme de carburanţi", are deja peste 200 de membri. Ţinta lor este să aleagă o firmă de distribuţie a carburanţilor de la care nu vor mai alimenta până când preţurile nu se vor ieftini

„Este o treabă foarte serioasă şi în câteva zile apreciez că vom reuşi să ne adun peste 3.000 de membri. Când vom fi sufient de mulţi vom vota o benzinărie dintre cele mari şi nu vom mai alimeta de acolo până preţurile nu revin la normal", a spus Gabriel Atudoroaie, cel care a înfiinţat grupul protestatarilor de pe Facebook.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite