Promoţia la împăcare, ignorată de ieşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi au avut posibilitatea să-şi rezolve gratuit litigiile, mare parte din justiţiabili au spus „pas". Timp de o lună, la Judecătoria Iaşi, s-a derulat un proiect în premieră în justiţia românească care a avut drept scop popularizarea Legii Medierii.

Mulţi dintre justiţiabilii ieşeni par să fie dornici de judecată. Nici măcar când au avut posibilitatea să-şi rezove afacerile din instanţă în mod gratuit, şi cu o soluţie care să împace şi capra şi varza, mare parte dintre persoanele din peste 100 de dosare civile de la Judecătoria Iaşi nu s-au arătat încântate de avantajele Legii 192/2006, care reglementează medierea.

Judecătorul ieşean Oana Ignat, iniţiatorul proiectului

Judecătorul Oana Ignat, iniţiatorul proiectului

În baza acesteia, multe dintre conflictele aflate în acest moment pe masa judecătorilor pot fi stinse cu ajutorul unui mediator. Practic, cele două părţi, eventual însoţite de avocaţi, se întâlnesc cu un mediator care le propune soluţii pentru a se împăca, fără a se mai ajunge la un proces costisitor.

Pentru a-i conştientiza pe ieşeni de avantajele medierii, judecătorul Oana Ignat a demarat în urmă cu o lună, ajutată de colegi, un proiect pentru promovarea acestei legi. Primul pas a fost contactarea celor 95 de mediatori din Iaşi. Acestora li s-a propus să se întâlnească cu justiţiabilii, să le explice avantajele procedurii şi chiar să le rezolve în mod gratuit problemele.

„A fost o idee preluată la un seminar organizat în Franţa. Medierea poate şi trebuie să ducă la o micşorare a numărului de dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată dar, totodată, justiţiabilul trebuie să cunoască alternativele pe care le are pentru a remedia un conflict", a explicat judecătorul Oana Ignat.

Mulţi aleşi, puţini veniţi

Magistraţii au selectat 129 de dosare de pe rolul instanţei de judecată şi le-au propus părţilor să participe la şedinţele cu mediatorii. Chiar dacă serviciile au fost gratuite, doar în 25 la sută dintre cazuri una sau ambele părţi au onorat invitaţia. „Aceste convocări s-au făcut prin adrese la dosare sau direct de către judecătorul care instrumenta respectiva cauză. Procentul de 25 la sută este unul realist", a mai spus judecătorul ieşean.

Avocatul Doina Stupariu

Avocatul Doina Stupariu

O explicaţie pentru participarea slabă la acest proiect poate fi, potrivit avocatului Doina Stupariu, necunoaşterea de către justiţiabili a beneficiilor Legii Medierii. „Nu vreau să cred că poporul român este conflictual şi vrea neapărat să se judece. Nu au fost chiar rezultatele pe care ni le-am dorit probabil şi pentru faptul că nu se cunosc prea multe despre mediere", a spus şi avocatul ieşean.

Citeşte şi: Iaşi: Judecătoria, lăsată pe întuneric

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite