Profesorii au rămas corigenţi la grevă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi profesori au venit astăzi la cursuri
Cei mai mulţi profesori au venit astăzi la cursuri

Dascălii şi-au văzut de treabă la catedră, deşi liderii lor de sindicat anunţaseră iniţial că aceştia nu vor mai ţine astăzi ore. În unele şcoli elevii au fost trimişi acasă mai devreme cu două ore, timp în care profesorii au dezbătut liniştiţi Legea Educaţiei. 

Anunţată cu surle şi trâmbiţe, greva profesorilor s-a terminat la Iaşi înainte să înceapă. Dacă marţi şi miercuri dascălii au refuzat să treacă absenţele în catalog, astăzi s-au pus din nou pe treabă şi au ţinut ore. Şi asta cu toate că şefii sindicatelor din învăţământ aveau trecut iniţial în calendarul cu proteste ca profesorii să nu mai predea nimic la ore.

„Am transmis şcolilor afiliate nouă ca, în timp ce noi vom protesta la Bucureşti, în Iaşi să se dezbată noua lege a Educaţiei, fără a se perturba procesul didactic“, a explicat Laviniu Lăcustă, vicepreşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi.
Au scăpat de două ore

Zeci de profesori ieşeni şi-au trimis astăzi elevii mai devreme acasă pentru a protesta împotriva salarizării mici. Astfel, elevii de la Colegiul „Negruzzi“ au scăpat de ultimele două ore.

„Am primit indicaţii pe filieră de sindicat să încercăm să protestăm fără să perturbăm procesul educaţional. La nivelul şcolii s-a luat decizia să suspendăm cursurile de la ora 13.00, urmând ca profesorii să folosească următoarele două ore pentru a dezbate noul proiect al Legii Educaţiei. Elevii şi părinţii au fost notificaţi de acţiune de ieri“, a declarat Rodica Pal, lider sindical la „Negruzzi“. „Ieri nu s-au pus absenţe şi am scăpat de o testare la matematică“, a explicat Laura, elevă la Liceul Economic.

Alţi elevi nu au aşteptat protestul profesorilor pentru a-şi lua un repaus de la ore. „Care grevă? Noi am făcut singuri o grevă ad-hoc“, a comentat Liviu, elev de liceu la Grupul Şcolar „Mangeron“ din Iaşi.

Schimbările din Legea Educaţiei
- Includerea clasei pregătitoare în învăţământul obligatoriu;
- Evaluarea elevilor va fi din doi în doi ani, de la clasa a II-a;
- Clasa pregătitoare intră în componenţa celor primare, clasa a IX-a va fi inclusă în gimnaziu, iar liceul va dura numai trei ani;
- BAC-ul va avea două probe scrise, care se vor da după absolvirea clasei a XII-a;
- Concursul de titularizare se va da la şcoală;
- Părinţii vor încheia un contract cu şcoala prin care se obligă să-şi trimită copiii la cursuri;
- În clasele primare elevii ar învăţa maximum 20 de ore pe săptămână.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite