Iaşi: Producători şi intermediari în piaţa ţărănească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Producători şi intermediari în piaţa ţărănească
Iaşi: Producători şi intermediari în piaţa ţărănească

Dintre comercianţii prezenţi în piaţa destinată exclusiv producătorilor, cel puţin unul vindea pepeni ca intermediar.

Ardei, cartofi, struguri, roşii şi miere de albine, sunt doar câteva produse pe care ieşenii le pot cumpăra la preţuri avantajoase din Piaţa Păcurari. Spaţiul deschis de la începutul lunii, care este disponibil producătorilor de vineri până duminică, oferă posibilitatea achiziţionării de produse naturale.

„Este mai ieftin şi stăm şi aproape, de asta venim aici. Am cumpărat mai multe kilograme de ardei, ne pregătim de iarnă“, a spus Maria A., îngrijitoare.

Unul dintre producătorii care vin la Iaşi la sfârşit de săptămână este şi Iosif V. De 12 ani, acesta produce legume pe care le comercializează în diferite pieţe din judeţ. De când a auzit de piaţa ţărănească, a decis să profite de faptul că în acest spaţiu nu plăteşte taxe şi aduce la Iaşi ardei, ceapă, vinete şi alte legume.

„Este bine că s-a amenajat aici. Nu plătim taxe pentru tarabă şi cântar, iar dacă ne-am duce în alte pieţe din Iaşi, nu am avea loc pentru că acolo locurile de desfacere a mărfii sunt deja ocupate“, a spus Iosif V., producător din Bălţaţi. „Este bună piaţa de aici pentru unii comercianţi şi sperăm să nu vină şi bişniţari“, a spus Simona A., producător, care astăzi avea câteva lădiţe cu struguri.

Puţini comercianţi

În această dimineaţă, în spaţiul agroalimentar îşi ofereau produsele mai puţin de zece comercianţi, dar nici cumpărători nu erau foarte mulţi. Unii ieşeni susţin că numărul mic de producători este determinat şi de faptul că cei care vin cu câteva sacoşe nu pot ajunge uşor la piaţa din Păcurari.

„De obicei, vineri şi sâmbătă vin cei mai mulţi producători. Ieri, spre exemplu, au fost în piaţă 11 comercianţi de la Schitu Duca, Miroslava, Paşcani, Scânteia şi Trifeşti. Producătorii preferă să vină în piaţa ţărănească pentru că nu achită taxele percepute în celelalte spaţii din Iaşi, de 5 lei pentru cântar şi 3 lei pentru tarabă“, a spus inspectorul Raluca Nae de la piaţa din Păcurari.

Printre comercianţii veniţi astăzi se afla şi un intermediar care vindea pepeni. „Produsele sunt din Probota. Noi nu suntem producători. Vindem pepeni de multă vreme în această piaţă, iar când este deschisă piaţa ţărănească nu venim. Astăzi, cei de la Paşcani, producătorii care de obicei vând în locul acesta sunt liberi şi noi îi înlocuim“, a spus comerciantul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite