Procesele magistraţilor ieşeni acuzaţi de corupţie, reluate la Curtea Supremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătoarea Angela Ungureanu (dreapta)
Judecătoarea Angela Ungureanu (dreapta)

Procesul judecătoarei acuzate că a împrumutat bani de la avocaţi şi cel al procurorului acuzat de trafic de influenţă vor fi reluate în luna septembrie.

Angela Ungureanu, magistrat în cadrul Judecătoriei Iaşi, a fost condamnată, în luna martie,la un an de închisoare cu suspendare pentru că a împrumutat bani de la opt avocaţi. Atât magistratul, cât şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) au declarat recurs împotriva sentinţei Curţii de Apel Bacău. Procesul va începe pe 7 septembrie la Curtea Supremă.

Iaşi: Avocaţii agasaţi de o judecătoare ca să-i împrumute bani (Interceptări)

Pocurorii au suţinut că magistratul de la Judecătoriei Iaşi ar fi  fi cerut bani cu împrumut în perioada noiembrie 2009 - ianuarie 2011.„A pretins şi a primit de la opt avocaţi din cadrul Baroului Iaşi, cu titlu de împrumut, sumele totale de 2.250 euro, 600 USD şi 4.600 lei, majoritatea nefiind restituite decât după începerea cercetărilor în prezenta cauză. Avocaţii respectivi apăraseră interesele legale ale unor persoane care avuseseră calitatea de părţi în cauzele civile pe care judecătoarea Ungureanu Angela le soluţionase, pronunţând soluţii favorabile acestora, sau, în unele situaţii, le avea în curs de judecată", se precizează într-un comunicat al DNA.

Iaşi Judecată pentru că a împrumutat bani

Procurorii au mai precizat că, de fiecare dată, banii au fost ceruţi de judecătoare după ce îşi îndeplinea atribuţiile de serviciu. Sumele solicitate ar fi fost folosite pentru achitarea unor împrumuturi contractate de magistrat în perioada 2006 - 2010. Acestea nu ar fi fost menţionate în declaraţia de avere, deşi depăşeau 5.000 de euro.

Angela Ungureanu a fost trimisă în judecată pentru 15 infracţiuni de primire de foloase necuvenite, 7 infracţiuni de fals în declaraţii în formă continuată şi conflict de intrese.

Tot în luna septembrie se va judeca recursul în cazul procurorului Radu Moisescu. Curtea de Apel Suceava a decis, în luna aprilie, că nu este competentă să judece dosarul procurorului ieşean pentru că acesta ar avea gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Astfel, dosarul a fost declinat la Curtea Supremă. Procesul va începe pe 13 septembrie.

Radu Moisescu

image

Direcţia Naţională Anticorupţie Iaşi i-a acuzat pe Radu Moisescu şi avocatul Alexandru Bernic că, pe 10 februarie 2010, ar fi primit 1.000 de euro de la Gheorghe Catargiu. Banii ar fi fost daţi în schimbul promisiunii că vor interveni ca să-i fie ridicată măsura indisponibilizării dispuse de Poliţia de Frontieră asupra unui autoturism BMW 520.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe cei trei în luna august 2011. Alături de ei au fost acuzaţi avocatul Constantin Năstase, amic cu Bernic, care ar fi întocmit un contract de asistenţă juridică antedatat în care se preciza că îl reprezintă pe Catargiu, şi pe Alin Curcă. Acesta din urmă ar fi mediat discuţiile dintre Catargiu şi avocatul Bernic. 

Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Iaşi, dar între timp procurorii DNA au cerut strămutarea dosarului la o altă instanţă. În decembrie 2011, Curtea Supremă a decis ca procesul să fie mutat la Curtea de Apel Suceava. Magistraţii acestei instanţe au scăpat şi ei de dosar, după patru termene de judecată.

Procuror ieşean judecat după o anchetă anticorupţie

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite