Principele Nicolae, vizită mută la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Principele Nicolae semnează în cartea de oaspeţi a Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi
Principele Nicolae semnează în cartea de oaspeţi a Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi

 La prima sa ieşire publică, în capitala Moldovei, nepotul Regelui Mihai I n-a făcut nicio declaraţie, pentru că nu a învăţat încă limba română.

Agitaţia cotidiană a ieşenilor, obosiţi de zgomotul continuu de picamere într-un oraş în permanent şantier, a fost tulburată ieri de o vizită importantă. Doi bărbaţi, ale căror figuri le-au părut multora vag cunoscute, au coborât în mai multe locuri din oraş dintr-un BMW negru. După ei, o ceată de ziarişti, semn că ar putea fi vorba despre cineva important.

Principele Nicolae rosteşte primele sale cuvinte în română, la Iaşi. Vezi video:

Principii sunt întâmpinaţi de Athena Simionescu, rectorul Universităţii de Arte 


„Cine sunt domnii?", s-au întrebat între ei trecătorii. „Păi, cel mai tânăr este Nicolae, nepotul Regelui Mihai, s-a întors acum câteva zile în ţară. Cel mai în vârstă este Principele Radu, unchiul lui", răspundea vreun priceput în mondenităţi sau vreun monarhist emoţionat la vederea musafirilor. Răspunsul lămuritor a stârnit o gamă largă de reacţii, începând de la „Aha!", „Mda, interesant!", „I-auzi!", „Foarte bine!" până la „Şi ce atâta agitaţie?", „Ia mai dă-i încolo!". 

Prima oprire a membrilor familiei regale, de dimineaţă, a fost la Universitatea de Arte, invitaţi să asiste la deschiderea anului universitar. Aulă - arhiplină, peste 200 de profesori, studenţi, intelectuali şi alţii. Asistenţă numeroasă şi pe holuri.

Curiozitate cât încape. Studenţii ştiu de „Prinţul Nicolae, vezi că urcă acum scările". Femeile de serviciu şi portarii îl însoţesc cu zâmbete pe tânărul cu privirea blajină şi uşor timidă. În sală, în timpul festivităţii, vorbeşte Principele Radu. „În societatea românească nu are niciodată loc competentul. Cea mai vocală parte a societăţii este ageamiul", rosteşte reprezentantul Casei Regale a României în faţa asistenţei şi cere unitate în faţa invaziei ignoranţei care riscă să ruineze total ţara.

Ropote de aplauze. Principele Radu reia discursul în faţa camerelor de luat vederi, la ieşirea din aulă. Presa cere să vorbească cu Principele Nicolae, care ascultă încordat şi concentrat, dar totuşi zâmbind frumos, în stânga unchiului.

„Prinţul o să vă răspundă când o să fie mai stăpân pe limba română. Vă pregăteşte o surpriză!". Surpriza n-a fost devoalată până la închiderea ediţiei. Nici nu ştim dacă se va întâmpla la Iaşi sau la Bucureşti.

Partea a doua a descinderii la Iaşi a însemnat o vizită la Spitalul Clinic „C. I. Parhon". Mai precis la Institutul de Boli Cardiovasculare, condus de profesorul Grigore Tinică, un vechi prieten al Principelui Radu, născut într-o familie de medici.

Singurele cuvinte: „da, place!"

Timp de o oră, Alteţele Regale s-au întâlnit cu pacienţii, au vizitat saloanele şi sălile de operaţie, au privit aparatura performantă şi s-au interesat de munca de cercetare a specialiştilor. Angajaţii spitalului i-au aşteptat peste tot. Ghid le-a fost chiar managerul Grigore Tinică.

„Doctorii de aici au mână de aur, vă rog să mă credeţi. Am pentru ei cuvinte de laudă în toată lumea", le-a spus principilor unul dintre pacienţii aflaţi în evidenţele spitalului din 2002. Apoi au vizitat camera de pansamente, li s-au arătat peisajele care pot fi admirate de pe ferestre, a urmat o incursiune în sala de operaţie hibridă şi Centrul de Cercetare pentru Tratamentul Invaziv al Fibrilaţiei Atriale. Pe tot parcursul vizitei, principii l-au urmărit interesaţi pe profesorul Tinică şi l-au ascultat cu atenţie.

image

Întrebări şi constatări a făcut doar Principele Radu. Nepotul lui, Principele Nicolae, l-a urmat peste tot, dând din cap aprobator la tot ce i se prezenta. Singurele cuvinte spuse au fost „Da, place!", atunci când a fost întrebat dacă a mai fost la Iaşi şi dacă i-a plăcut. Imediat a sărit în ajutorul lui Principele Radu, care a completat că „Nicolae a mai fost la Iaşi, în urmă cu 10 ani, în 2002". La final, cei doi au fost invitaţi să scrie primele rânduri din Cartea de Onoare a Spitalului Parhon. Principele Radu a scris un mesaj, iar nepotul său l-a contrasemnat.

Ziua a doua a vizitei, 2 octombrie 2012, se anunţă de foc. Cei doi principi se vor întâlni cu primarul Iaşiului, cu preşedintele Consiliului Judeţean, cu Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi cu Episcopul Romano-Catolic de Iaşi. Practic, cu oamenii care împart banii şi credinţa.

"Prinţul o să vă răspundă când o să fie mai stăpân pe limba română."
Principele Radu prinţ consort

Principele Nicolae, alături de unchiul Radu, la Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi, ghidaţi de profesorul Grigore Tinică

image

CV de principe

Principele Nicolae (27 de ani), pe numele său întreg Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills, este fiul Prinţesei Elena (născută în 1950) - a doua fiică a Regelui Mihai I - şi al lui Robin Medforth-Mills (1942-2002). Sora mai mică a lui Nicolae, Elisabeta Karina de Roumanie Medforth-Mills, are 23 ani. El s-a născut la Geneva (Elveţia) şi a copilărit la Durham (nord-estul Angliei).

Tatăl său, Medforth-Mills, a fost medic şi oficial al ONU. Nicolae a absolvit Shiplake College şi Royal Holloway, University of London. Este pasionat de călătorii în ţări exotice şi de sport. A moştenit pasiunea bunicului său, Regele Mihai, pentru maşinile de teren.

 A lucrat pentru World Challenge (o companie care îi introduce pe copii în lumea sporturilor extreme). A mai fost chelner, cursant la o şcoală de bucătari, figurant la filmări sau angajat al lanţului de magazine Tesco. Este al treilea în ordinea succesiunii la Tronul României după Principesa Margareta şi Principesa Elena, mama sa, a doua fiică a Regelui.

Principele Nicolae îşi ascultă unchiul cu atenţie în timpul declaraţiilor de presă de la Universitatea de Arte

image
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite