Primele imagini cu viitoarea autogară de la Iaşi (SONDAJ)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa va arăta viitorul centru intermodal de transport de la Iaşi
Aşa va arăta viitorul centru intermodal de transport de la Iaşi

Primele imagini cu viitorul centru intermodal care va fi construit în Iaşi, în campusul Tudor Vladimirescu, au ajuns pe masa şefilor din Primăria Iaşi. Această clădire va deservi  întreaga regiune.

Firma belgiană EC-ITS BVBA, care trebuia să proiecteze investiţia, împreună cu directorii din Palatul Roznovanu  au stabilit cum va arăta investiţia de peste 20 de milioane de euro. „După ce vom avea şi proiectul tehnic, în primăvara anului viitor vom putea depune documentaţia pentru a accesa fonduri europene disponibile pe prima axă a Programului Operaţional Regional (POR)", a explicat Claudia Stoica, şef în cadrul Direcţiei de Programe şi Servicii pentru Comunitate. Clădirea cu un etaj va avea o amprentă la sol de 4.200 de metri. La parter este prevăzut spaţiu de tranzit, ghişee, o sală de aşteptare modernă, iar la etaj pe lângă compartimentele destinate activităţii administrative vor exista şi spaţii de relaxare pentru şoferi. Mai mult, vor exista scări rulante pentru ca cei ce trec prin autogară să ajungă mai uşor de la un peron la altul.

Autogara ar trebui finalizată în 2013

Centrul intermodal va asigura legătura între transportul din municipiul Iaşi, cu cel din judeţ dar şi cu cel de la nivelul regiunii şi al ţării. Practic, toate cursele de transport de persoane vor ajunge la cele opt peroane prevăzute în proiectul firmei EC-ITS BVBA. Totodată, în zona Tudor Vladimirescu vor fi amenajate două sensuri giratorii, iar în centrul intermodal va fi amenajată şi o cale de rulare pentru tramvaie. În această săptămână, reprezentanţii Primăriei se vor întâlni şi cu arhitecţi ieşeni pentru a analiza proiectul propus de firma belgiană.

Perioada de execuţia este estimată la doi ani, iar până la începutul lui 2013 autogara din campusul Tudor Vladimirescu ar trebui finalizată.

Proiectul viitorului centru intermodal de transport din Tudor Vladimriescu

În următorii ani,  actualul garaj al RATP (foto) va fi ocupat de un centrul de transport regional.

image

Macheta viitoarei autogări care va fi amenajată în Tudor Vladimirescu a stânit zâmbetul şi nedumerirea ieşenilor. „Aş vrea ca o asemenea autogară să fie făcută la Iaşi, dar mă îndoiesc că va fi gata în patru ani. Acum în Iaşi ai pe toate străzile autogări. Noi nu suntem în stare să facem o şosea de centură sau aeroport cum trebuie", a spus ieşeanul Constantin Sime. „Cred că trebuia făcută mai aproape de Gară şi nu în Tudor", a spus şi Sorin M., masterand.

"Sper să fie terminată la timp pentru că avem nevoie de o autogară modernă", a spus Mihaela Z., pensionară

.

Ieşeanca îşi prezintă opinia legată de viitoarea autogară

"În campus deja este aglomerat, nu cred că e o idee bună să fie făcută aici. În România, nu cred că va fi terminată la timp", a afirmat Claudiu F., student.

image
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite