Primarul îi lasă pe ieşeni fără apă caldă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii municipalităţii nu au putut spune când sau dacă va fi reluată furnizarea apei calde.

200.000 de abonaţi la Centrala Electrică de Termoficare (CET) din Iaşi au rămas de ieri fără apă caldă, după ce furnizorul de gaz a refuzat să mai livreze combustibil. Romgaz a notificat de luni seara centrala că nu va mai primi agent termic dacă în cel mai scurt timp municipalitatea nu va face plăţi consistente în contul datoriilor colosale de 10 milioane de euro. Furnizorii de gaz au solicitat 7,4 milioane de lei, bani care nu pot fi acoperiţi nici măcar din subvenţiile pentru combustibil primite de la Guvern, în valoare de 4,5 milioane de lei.

Facturi mai mari la iarnă

Practic, cele peste 50.000 de familii racordate la CET se vor spăla la lighean cu săptămânile deoarece edilii au renunţat să mai caute soluţii pentru criza apei calde de la Iaşi. „Plătim consumul zilnic de gaz pentru ca Romgazul să aibă o motivaţie să ne dea combustibil. Aceştia ne-au transmis că trebuie să facem plăţi consistente. Sperăm ca parlamentarii Iaşiului să intervină la Guvern, poate pun şi ei o vorbă bună. Alte soluţii nu văd. Tot ce a depins de mine am făcut“, a spus resemnat primarul Gheorghe Nichita. Acesta a anunţat acum câteva zile că preţul gigacaloriei va creşte la Iaşi, din cauza eliminării subvenţiilor la căldură plătite de Guvern.

De la începutul lunii august, ieşenii au primit apă caldă cu ţârăita, ameninţările furnizorilor de gaz cu sistarea combustibilului fiind aproape zilnice. În acest timp, edilii au ridicat sechestrele pe care Rezervele Statului şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le-au pus pe conturile centralei din cauza datoriilor.

În plus, oficialii din Primărie au pus cruce pe soarta CET, municipalitatea preluând serviciile de termoficare. Firma franceză Dalkia, singurul operator care ar putea să se ocupe de încălzirea populaţiei la iarnă şi de achiziţia cărbunelui pentru sezonul rece, nu este foarte interesată să încheie un contract cu Primăria. Societatea a cerut un termen de 30 de zile pentru a lansa o ofertă financiară pentru preluarea serviciilor de termoficare.

Mii de familii s-au debranşat de la CET

Speriaţi de o posibilă scumpire a gigacaloriei şi sătui să suporte întreruperile dese de apă caldă, ieşenii au atins un nou record la numărul cererilor pentru debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire. Până la sfârşitul lunii august, data limită pentru înaintarea solicitărilor în acest sens, 2.119 de ieşeni au cerut renunţarea la serviciile CET, în aceeaşi perioadă a anului trecut fiind doar 1.991 de solicitări.

„De la începutul anului am avut peste 2.000 de cereri pentru debranşare. În lunile de vară, atunci când a fost oprită apa caldă au fost cele mai multe solicitări. În luna august, am avut 800 de cereri, media lunară fiind de 400“, a spus Neculai Parasc, purtătorul de cuvânt al CET.
CET nu a aprobat aceste cereri deoarece regulamentul aprobat de Consiliul Local permite foarte greu debranşarea, abia după întocmirea unor proiecte tehnice costisitoare şi zeci de avize.

Opt spitale fără apă caldă

Astfel, ieşenii renunţă la serviciile de termoficare, ilegal, fără a mai aştepta aprobări. Consumatorii CET sunt 180.000 de ieşeni, 850 de agenţi economici, 8 spitale şi 72 de unităţi şcolare. Nefurnizarea apei calde către cele mai mari unităţi spitaliceşti, Spitalul „Sfântul Spiridon“, Spitalul „Sfânta Maria“, Spitalul „Nicolae Oblu“ şi Spitalul de Recuperare poate determina creşterea numărului de infecţii nosocomiale şi chiar epidemii.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite