Primarul acoperă cu vorbe gaura de la CET

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singura soluţie de până acum pentru deblocarea situaţiei a fost parafarea unui împrumut pe şase ani garantat de ieşeni. Gheorghe Nichita a anunţat că ultima soluţie pentru centrala termică ar fi privatizarea, deşi în urmă cu o lună compania de consultanţă a recomandat un investitor majoritar pentru redresarea CET.

Gopodarii Iaşiului nu au soluţii concrete pentru redresarea centralei termice la care sunt racordate aproximativ 60.000 de apartamente din municipiu. Deşi s-au prezentat planuri în fiecare an pentru reducerea pierderilor şi a datoriilor înregistrate de centrală, singura soluţie de a petici gaura de la CET care până acum a ajuns în atenţia consilierilor este cea privind un împrumut.

Prin această decizie, ieşenii vor garanta prin bugetul local un credit al CET de 7,9 milioane de euro, care până în 2016 va ajunge la peste 10,5 milioane de euro. Banii vor fi folosiţi pentru achitarea unei datorii de 32,4 milioane de lei către Unicom Top Energy, furnizor care a adus cărbune anul trecut la Iaşi.

Ultima soluţie este parteneriatul public privat

„Pentru modernizarea CET ar trebui atrase fonduri nerambursabile, atât de la guvern, din granturi, cât şi din fonduri europene. O soluţie este şi împrumutul calculat în funcţie de venituri şi în ultimă fază parteneriatul public privat pentru că la CET vorbim despre servicii sociale“, a afirmat Nichita.

Edilul a susţinut că dacă centrala va fi preluată de un investitor, ar putea influenţa preţul agentului termic. „Un privat nu are mamă şi nici tată. În clipa în care nu i-ai dat banii, pune sechestrul pe bunuri“, a afirmat primarul. Pe de altă parte, consilierul local Radu Botez a menţionat că pentru CET trebuie găsite soluţii pe termen lung, iar centrala ar trebui privatizată, în timp ce punctele termice din cartiere să trebui modernizate pentru a funcţiona autonom. 

Există doar proiecte fără finanţare

În clipa de faţă, în birourile CET există un proiect pentru atragarea de fonduri europene nerambursabile evaluat la 61 de milioane de euro prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu de modernizare a CET I, însă banii nu au fost încă accesaţi. Nu există fonduri de modernizare, dar datoriile cresc de la o zi alta. Acum, furnizorii au de recuperat de la CET peste 70 de milioane de lei, iar facturile neachitate ale centralei ajung la 300 de milioane de lei.

În acest moment, CET merge în pierdere deoarece produce căldură pe gaz şi nu folosind huilă, aflată sub sechestrul asigurator al firmei Unicom, care-şi aşteaptă banii din împrumutul de la Bancpost.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite