Primar ieşean acuzat că a primit mită un microbuz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Ancuţa, edilul comunei Sireţel, a fost acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Iaşi, că a primit mită un microbuz de 42.280 de euro. În schimbul maşinii primarul a favorizat o firmă din Paşcani  în obţinerea unui contractului de lucrări „Pod şi podeţe pe drumurile comunale în comuna Sireţel.

Primarul a fost acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Alături de el a fost trimisă în judecată şi soţia lui, Mihaela Ancuţa pentru complicitate la luare de mită,  Gheorghe Constantinescu şi Petru Hanganu, funcţionari din cadrul Primăriei, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, Neculai Lupu, administrator la SC Aprodex Paşcani pentru dare de mită şi două firme.

Potrivit procurorilor anticorupţie, primarul Gheorghe Ancuţa a decis în 2007 să încheie un contract de lucrări cu SC Aprodex din Paşcani, administrată de Neculai Lupu. Deşi firma nu îndeplinea toate condiţiile a câştigat licitaţie pe 17 septembrie 2007  pentru realizarea de „pod şi podeţe pe drumurile comunale". „Societatea comercială a fost declarată în mod nelegal câştigătoare a licitaţiei cu ajutorul unor membri ai comisiei de evaluare, respectiv Constantinescu Gheorghe, preşedintele comisiei de evaluare şi Hanganu Petru, în condiţiile în care ofertele financiare ale S.C. "Aprodex"S.R.L. depăşeau valoarea estimată a contractului şi valoarea devizului general", se precizează într-un comunicat al DNA.

Citiţi şi:

Fraudă de 4,5 milioane de euro făcută invizibilă dintr-o semnătură de Tribunalul Iaşi

Procesul judecătoarei care împrumuta bani de la avocaţi a fost mutat la Bacău

Pentru a favoriza firma, anchetatorii susţin că Hanganu şi Constantinescu ar fi falsificat mai multe acte. „Constantinescu Gheorghe a depus la autoritatea contractantă (Consiliul local Sireţel) şi a transmis spre publicare în sistemul electronic al licitaţiilor anunţul de atribuire a acestui contract în care a consemnat date nereale în scopul de a ascunde câştigarea licitaţiei de către firma inculpatului Lupu Neculai.În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 212.464,89 lei", susţin procurorii.

Primarul Gheorghe Ancuţa ar fi primit şi el un microbuz în valoare de 42.280 de euro de la firma lui Neculai Lupu pentru ca să suplimenteze valoarea contractului, prelungirea termenului de execuţie, decontarea lucrărilor şi să aprobe acordarea unui avans în valoare de 373.465,02 de lei

Bunul ar fi fost  înregistrat pe firma primarului şi a soţiei lui, Ancuţa în baza unui contract de vânzare- cumpărare cu valoare zero.Procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri ale primarului şi a lui Gheorghe Constantinescu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite