Primar şi viceprimar din Iaşi, cercetaţi de DNA pentru şmecherii ilegale cu pământuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sală de judecată, foto: Arhivă
Sală de judecată, foto: Arhivă

Ioan Căruntu, primarul localităţii Andrieşani, dar şi Mihai Urmă şi Maricel Turcu, viceprimar, repsectiv referent agricol la aceeaşi comună, au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie după c ear fi ajutat două persoane să primească bani europeni pentru nişte terenuri inexistente.

Între 2007 şi 2009, inculpaţii Ioan Bunduc au obţinut ilegal sume de bani cu titlu de subvenţie pe o suprafaţă de teren de pe raza comunei Andrieşani. Cei doi au depus dosare la APIA pentru a primi bani de la Fondul European de Garantare în Agricultură, deşi nu munceau pământurile respective. Pentru a-şi justifica cererile, cei doi au prezentat mai multe acte false, care erau semnate de reprezentanţii Primăriei.

Lotul UMF” intră pe bandă rulantă la DNA Iaşi

„În acelaşi demers, inculpaţii Bunduc Mihai şi Bunduc Ioan au mai folosit şi două contracte de arendă încheiate cu inculpatul Căruntu Mihai în mod ilegal şi la un preţ derizoriu (1 leu pe hectar anual) iar tabelele cuprinzând numele mai multor persoane falsificate în modalitatea descrisă mai sus au fost semnate pentru conformitate de către Căruntu Mihai în calitate de primar al comunei.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 151.926,42 lei (echivalentul a aproximativ 37.381 euro) reprezentând sumele efectiv virate din fonduri FEGA. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor imobile aparţinând tuturor inculpaţilor",
se precizează într-un comunicat al DNA.

Reprezentanţii Primăriei Andrieşani sunt cercetaţi pentru fals intellectual în formă continuată, şi pentru complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

Ioan şi Mihai Bunduc sunt cercetaţi pentru infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite