Iaşi: Preţul terenurilor, dezumflat de lipsa cumpărătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costurile proprietăţilor sunt şi cu 50% mai mici faţă de 2008.

Citeşte şi:

Agenţii imobiliari, regizori de filme

Chirii-chilipir în toate cartierele Iaşiului

Cei care cumpără în perioada de recul financiar sunt ieşenii care-şi doresc de mult o casă.

Preţurile terenurilor au revenit la nivelul de acum trei-patru ani, când proprietarii şi agenţiile imobiliare nu scumpiseră încă artificial proprietăţile.

Astfel, dacă în 2008 un metru pătrat în centrul oraşului nu scădea sub 1.000 de euro, acum ofertele pleacă de la 450. „S-au ieftinit foarte mult pentru că oamenii nu au bani şi nu se fac tranzacţii. Acum cumpără doar familiile care-şi doreau de mult o casă. Loturile cele mai căutate sunt de 500 de metri pătraţi“, spune Tudor Stoica, agent imobiliar.

Cei care vor să vândă mai redepe sunt de acord să dea cu 35 de euro metrul pătrat în zona Galata, iar pentru Valea Ursului cer între 6 şi 20 de euro. La Valea Lupului terenurile se dau şi cu 35 de euro pe metrul pătrat, iar la capătul Păcurariului, costul mediu este de 100 de euro.

În speranţa că vor atrage mai uşor clienţii, mulţi vânzători oferă „promoţii“. Fie oferă pe lângă teren şi autorizaţii de construcţie, fie le acordă posibilitatea de a plăti în rate, fără dobândă.

Se caută proprietăţile de la ieşirea din oraş

Astfel de contracte se încheie la notar. Dacă nu plăteşte la timp, cumpărătorul riscă să piardă terenul. Exact ca la bancă“, adaugă Tudor Stoica.

Scăderi importante de preţuri s-au produs în toate zonele oraşului, iar cele mai accesibile rămân, ca şi anul trecut, loturile situate la ieşirea din oraş.

Clienţii preferă să meargă patru, cinci kilometri pentru a-şi ridica locuinţa pe care şi-o doresc. În general, se caută suprafeţe mici, cu utilităţi. Doar cei cu bani se încumetă să cumpere peste 1.000 de metri pentru a-şi face şi grădină sau casă mai mare“, subliniază Mitică Târnăveanu, agent imobiliar.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite