FOTO Premii la Praga pentru Teatrul "Luceafărul". Actorii ieşeni primesc recunoaştere la Festivalul Mondial al Artei Păpuşăreşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"O harababură", piesa premiată la Praga
"O harababură", piesa premiată la Praga

Trupa de la Iaşi a reprezentant România la cea de-a XVI-a ediţie a lui World Festival of Puppet Art - Festivalul Mondial al Artei Păpuşăreşti care a avut loc la Praga, Cehia.

În competiţia din perioada 28 mai-1 iunie au intrat 14 trupe din Europa. „Pentru a cincea oară Teatrul «Luceafărul» Iaşi a reprezentat ţara noastră la manifestare, artiştii ieşenii întorcîndu-se acasă cu două premii importante din palmaresul de 7 distincţii oferite de juriul internaţional“, a afirmat Oltiţa Cîntec, director artistic al Teatrului „Luceafărul“.

Festival de teatru "Dar Iaşi" pe bani europeni. Află programul evenimentului

Astfel, spectacolul  "O harababură" după Ion Sava, în regia lui Ion Ciubotaru a obţinut premiul şi trofeul pentru cea mai bună creaţie artistică. Totodată, actorul Emanuel Florentin, interpretul rolului Artistul, a obţinut Premiul şi trofeul pentru cel mai bun actor.

"O harababură", piesa premiată la Praga

„E primul meu premiu important din carieră, îl aşteptam întrucît e construit pe expresivitate corporală, temă care m-a preocupat încă din facultate şi pe care am exersat-o ani la rînd în scenă şi am şi analizat-o la nivel teoretic în cadrul unei teze de doctorat susţinută anul trecut. Premiul îl dedic tuturor membrilor echipei de realizatori, pentru că fără ei nu aş fi reuşit“, a declarat Emanuel Florentin la decernarea trofeului.  

Primele imagini cu Sala Mare a Teatrului "Vasile Alecsandri" fac senzaţie pe Facebook. Vezi cum arată sala de spectacole FOTO

„O harababură“ este un spectacol nonverbal. Ion Ciubotaru, regizorul spectacolului,  precizează că: „de cînd omul şi-a descoperit darul vorbirii, a exersat continuu, vorbind  tot mai mult şi mai mult, astfel încît în prezent ne-am rătăcit în labirintul cuvintelor de tot soiul, unele cu sens, alte seci. Spectacolul nostru încearcă să ne întoarcă la momentul apariţiei limbii vorbite, adică în lumea gestului, pantomimei, animaţiei. Se spune că vorba a apărut din nevoia de a masca adevărul şi emoţia. Limbajul nonverbal presupune o sinceritate autentică, el nu poate fi trucat. De aceea, am încercat să revenim la transmiterea unor emoţii şi mesaje prin expresie corporală“.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite