Premieră în lumea medicală! Iaşiul, printre cele trei centre din ţară care poate oferi consultaţii la distanţă FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul de telemedicină lansat sâmbătă la Iaşi deserveşte şapte judeţe şi are conectate 26 de spitale din regiunea Moldovei. Acestea vor fi monitorizate de echipa din incinta Unităţii de Primire Urgenţe  din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon" Iaşi. Alături de Iaşi, astfel de centre de comandă mai sunt la Târgu Mureş şi Bucureşti.

Pacienţii din judeţele Moldovei vor fi diagnosticaţi şi trataţi mai rapid cu ajutorul telemedicinei, sistemul de asistenţă medicală de urgenţă de la distanţă care permite transmiterea de informaţii privind parametrii vitali ai bolnavului.Inaugurarea sistemului în regiunea Moldovei a avut loc la Iaşi, pe 22 septembrie.

Ambulanţe noi în toate judeţele Moldovei. Află cu cât vor ajunge mai rapid maşinile la intervenţii!

„Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon" Iaşi, prin Unitatea Primire Urgenţe, reprezintă dispeceratul pentru telemedicină în spitalele din judeţele: Iaşi, Bacău, Botoşani, Neamţ, Vaslui, Vrancea şi Suceava, primind date video şi audio despre pacienţii din structurile de primiri urgenţe (UPU, CPU, camera de gardă) ale spitalelor judeţene, municipale şi orăşeneşti din judeţele menţionate. Recepţionarea datelor video, audio, semne vitale de monitorizare şi date de imagistică medicală este făcută în UPU de către medicii de urgenţă, care pot solicita, dacă este cazul prezenţa oricărui coleg din celelalte specialităţi ale spitalului (cardiologie, chirurgie, ortopedie, chirurgie vasculara)", a precizat Diana Cimpoeşu, medic şef UPU- SMURD.

Premieră la Iaşi: căşti cu camere video pe capul paramedicilor SMURD

În ţară sunt trei centre mari conectate la acest sistem: Iaşi, Tâgu Mureş şi Bucureşti, iar acestea sunt împărţite pe regiuni. Capitala Moldovei este conectată cu 26 de spitale din şapte judeţe. „Telemedicina reprezintă un pas important pentru sistemul medical românesc făcând ca orice pacient din orice colţ al ţării, ajuns într-un Compartiment de Primire Urgenţe să fie văzut de un medic de acolo, dar dacă acesta are nevoie de ajutorul unui specialist din centrul universitar Iaşi, Mureş sau Bucureşti, să poată fi în timp real sfătuit, să poată fi transmise datele în timp real, astfel încât pacientului să i se poată acorda maximul posibil. De asemenea, poate fi stabilită pe această cale o comunicare reală şi rapidă făcând astfel posibil ca pacientul să fie trimis la centrul de competenţă superioară imediat", a precizat Cătălin Diaconu, medic - primar UPU-SMURD.

image

Click pe colaj pentru mai multe imagini de la inaugurarea Serviciului de Telemedicină

Reprezentanţii Spitalului „Sf. Spiridon" sunt de părere că prin acest sistem pacienţii vor beneficia de o serie de avantaje printre care se numără şi: indicarea şi avizarea corectă şi la timp a transferurilor pacienţilor aflaţi în stare critică, evitarea transferurilor inutile, decizii diagnostice şi terapeutice luate în echipă, scăderea timpului de transfer şi staţionare a ambulanţelor ce efectuează transferuri din alte judeţe.

„Familia bionică“ de la Iaşi se măreşte cu un membru

Medicină science-fiction la Iaşi: Îşi tratează spatele la minus 180 de grade FOTO şi VIDEO

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din judeţ!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite