Premieră în România! Luptă în instanţă să schimbe Codul Deontologic al Medicului Dentist, după ce a fost nenorocită la stomatolog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Murăraşu face demersuri în instanţă pentru a schimba Codul Deontologic al Medicului Dentist
Angela Murăraşu face demersuri în instanţă pentru a schimba Codul Deontologic al Medicului Dentist

Ieşeanca Angela Murăraşu susţine că a pierdut peste 11.500 de lei, plătiţi pe o lucrare dentară prost construită. 

O femeie din Iaşi se luptă de doi ani prin tribunale şi la forurile medicilor ca să-şi recupereze cei 11.600 de lei, bani pe care i-a dat unui dentist despre care susţine că a făcut treabă de mântuială. Angela Murăraşu a apelat la ajutorul medicului stomatolog Livia Drug în iunie 2010 şi a cerut să i se înlocuiască întreaga dantură. În numai o lună de la primul control, pacienta Murăraşu susţine că medicul i-a montat placa dentară. După aproximativ o săptămână însă au apărut şi primele probleme, gingiile i se inflamaseră, iar faţa i se deformase.

Graba cu care medicul şi-a făcut treaba şi faptul că nu a primit chitanţe deşi a achitat suma în patru tranşe a pus-o pe gânduri de la bun început pe femeie. „Lucrarea s-a făcut extrem de repede. Am avut nemulţuimiri din start. Se vedeau diferenţe majore între cum arătam înainte de a-mi pune proteza şi cum arătam după. Mi-a redus puternic din volumul şi lungimea dinţilor de sus, eu cerusem să fie din porţelan, pentru ca ulterior să aflu că de fapt sunt dintr-un compozit. Când mi-a pus şi dinţii de jos se vedea clar că aceştia sunt mai lungi decât cei de sus, or specialiştii mi-au spus că nicăieri în lume nu este admisă o astfel de lucrare", povesteşte Angela Murăraşu.

Pacienţi mutilaţi de medicii ieşeni despre legea malpraxisului: „Cei care te nenorocesc scapă basma curată!“. Vezi sancţiunile date pentru grave abateri medicale

Imediat după ce a văzut că ceva este în neregulă cu lucrarea costisitoare şi proaspăt făcută, ieşeanca a început să ceară explicaţii dentistului, fără succes însă. „Verbal mi-a dat o garanţie de 10 ani a lucrării, însă când m-am dus şi i-am cerut explicaţii pentru lucrarea făcută am primit un răspuns obraznic din partea ei şi anume «Vreţi să vă fac fată mare?»", spune ieşeanca.

A sesizat Colegiul Medicilor Dentişti

Văzând că nu are sorţi de izbândă şi nicio şansă să-şi recupereze cei 11.600 de lei achitaţi pe lucrarea făcută superficial, femeia a apelat la Colegiul Medicilor Dentişti, forul de control responsabil. Susţine însă că în loc să primească sprijin şi înţelegere, autorităţile au făcut presiuni asupra ei ca să renunţe la sesizarea împotriva medicului Livia Drug. „Un domn Dan Bosînceanu (n.r. - membru în Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor Dentişti) m-a sunat şi mi-a zis pe un ton iritat, miorlăit, că ar fi bine să-mi retrag plângerea pentru că doctorul vrea să-mi dea banii pe lucrare", spune Angela Murăraşu.

Medic din Iaşi cu meniu complet: achitat pentru ucidere din culpă, dar condamnat pentru luare de mită FOTOGALERIE

Malpraxis la „Neuro“ Iaşi. A rămas paralizată după o operaţie

Doctorul Dan Bosînceanu refuză să comenteze cazul pacientei Murăraşu. „Noi suntem transparenţi. A fost o expertiză efectuată, s-a dat o decizie. Eu răspund pentru ce spun şi fac eu. Nu mă interesează pe mine ce susţine petenta", spune doctorul Dan Bosînceanu. Ieşeanca a crezut că problema este pe cale de a fi rezolvată, că-şi va primi într-adevăr banii înapoi, însă avea să afle că de fapt era condiţionată să-şi retragă plângerea împotriva dentistului. „Mi-a trimis un document la cabinetul avocatului meu şi mi-a propus să facem o tranzacţie. Adică eu să rămân fără nimic, să-i dau lucrările înapoi şi să-mi retrag plângerile împotriva medicului. Nu se spunea nimic despre greşeala pe care a făcut-o în cazul meu, pur şi simplu se dorea tranzacţionarea vieţii şi sănătăţii mele", spune Angela Murăraşu.

„Am rămas fără soţ din cauza medicilor“

Iaşi: "Mi-au omorât soţul, îi dau în judecată!" (VIDEO)

Ieşeanca susţine că aceasta nu a fost singura umilinţă prin care a trebuit să treacă. Mărturiseşte că unul dintre episoadele care au marcat-o cel mai tare a fost când au chemat-o la Baza Medicală pentru a i se face o evaluare medicală. „Au tras de timp cât au putut de mult şi când în sfârşit m-au chemat la evaluare s-au uitat toţi în gura mea, îşi făceau semne cu ochiul, după care au făcut raport şi au exonerat-o de orice vină", susţine ieşeanca.

Un medic italian recunoaşte eroare produsă de dentist

Mai mult, Angela Murăraşu susţine că deşi mai mulţi dentişti au confirmat că proteza este în bătaie de joc, niciunul nu a vrut să-şi asume cele spuse şi să dea cu subsemnatul. Disperată, ieşeanca a apelat la specialiştii din Italia, iar chirurgul stomatolog Francesco Cosenza din Vasto a recunoscut într-un bilet de consultaţie erorile făcute în cazul Angelei Murăraşu care îi afectează sănătatea. „Pacienta suferă de dureri continue în regiunea mandibulară, extinse până la tâmple, dureri care devin mai acute în momentul mestecării. Această simptomatologie va fi numită «stress masticator». În fapt, pacienta poartă de câteva luni o proteză superioară şi una inferioară. Elementele dentare ale protezei inferioare au înălţimea dublă în raport cu cele din arcada superioară. Pacienta prezintă o închidere deficitară a arcadelor dentare. De asemenea, dinţii 4-4 şi 4-8 nu sunt suficienţi pentru a susţine elementele dentare ale protezei. Ar fi fost mai bine să se recurgă la chirurgie implantologică", este concluzia la care a ajuns medicul Italian.

Avocatul dentistului aruncă vina pe pacientă

De cealaltă parte, Maria Roznov, avocatul medicului Livia Drug, susţine căp vina aparţine în totalitate pacientei, care nu s-a prezentat la timp la doctor. „Doamna Murăraşu nu a respectat termenul pentru fixarea lucrărilor. trebuia să vină după două săptămâni, iar dumneaei a venit mai târziu. Bineînţeles că o lucrare care este ţinută în gură mai mult decât trebuie te afectează. Eu ştiu că atunci când un dentist îţi dă o dată la care să te prezinţi tu te prezinţi. Doamna Murăraşu susţine că lucrarea a fost prost făcută, dar sunt sigură că şi acum o foloseşte. Evaluarea medicală ne este favorabilă nouă, la fel şi dosarul", spune avocatul Maria Roznov.

Vrea să facă o asociaţie pentru drepturile pacienţilor

Dezamăgită de tărăgănarea cu care i-a fost tratat cazul, Angela Murăraşu intenţionează să modifice Codul dentologic al medicului dentist, care la articolul 18 prevede că „garantarea direct sau indirect a unui act medical este interzisă". „Nu se poate să plătim atâţia bani şi nimeni să nu-şi asume responsabilitatea pentru actul medical săvârşit. Adică este normal că faţa mea acum trebuie să se adecveze la incompetenţa medicului dentist?", spune femeia.

EXCLUSIV! Vina soţului mort la spital: s-a îmbolnăvit în weekend FOTOGALERIE

Conducerea Colegiului Medicilor Dentişti, care susţine că ştie necazul femeii, nu îi dă mari şanse de reuşită ieşencei. „Doamna a venit şi la mine cu un reprezentant al unui ONG şi mi s-a prezentat destul de  obraznic, vorbind la per tu. Nu mai ştiu în ce măsură petiţia lăsată de dumneaei a fost corectă sau nu. Cât despre modificarea codului deontologic cu privire la garantare pot spune că dentiştii care garantează îi momesc de fapt pe clienţi, fac o prostie pe care şi-o asumă, fac concurenţă neloială. Codul nu prevede garantarea nicăieri în lume. Noi suntem o profesie liberală. Codul a fost făcut la nivel central, cu specialişti, este perfect legal şi justificat. Pe doamna Murăraşu nu a obligat-o nimeni să apeleze la doctorul respectiv. Tot ce se întâmplă în cabinet este cu consimţământul bolnavului", spune doctorul Constantin Rădăuceanu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Iaşi.

Pacienta a avut nevoie de psiholog

Angela Murăraşu susţine că din cauza lucrării prost efectuate şi a proceselor tărăgănate a fost nevoită să apeleze la spirjinul prishologului Ermina Soroceanu. „Până să mă confrunt cu această situaţie nu am fost niciodată în viaţa mea la psiholog. Doamna doctor vă poate confirma că am ajuns dărâmată al dumneaei din cauza tergiversării", spune Angela Murăraşu.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite