Prefectul de Iaşi a scăpat de un dosar de luare de mită (Interceptări)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dragomir Tomaşeschi a fost scos de sub urmărire penală de procurorii DNA Bucureşti. Aceştia au stabilit că prefectul nu a luat bani de la avocatul basarabean Igor Istrati pentru a facilita obţinerea unui titlu de proprietate pentru un teren

Procurorii anticorupţie au stabilit că Igor Istrati nu a luat legătura cu prefectul şi nu i-a dat o sumă de bani pentru a elibera un titlu de proprietate pentru un teren de la Ţesătura. Dacă Dragomir Tomaşeschi a scăpat însă de acuzaţii nu acelaşi lucru se poate spune despre avocatul basarabean. Acesta a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă după ce a cerut 100.000 de euro de la Paul Ionel Bunduţă, care o reprezenta pe Rodica Muntenescu, căruia i-a promis că va interveni pe lângă prefect. Bărbatul ar fi trebuit să-l ajute pe denunţător să obţină mai repede un titlul de proprietate pentru un teren de 37.459, 96 metri pătraţi.

Citiţi şi:

Scandal la vârful Prefecturii Iaşi. Şeful instituţiei este acuzat că a cerut şpagă 1,16 milioane de euro

Basarabeanul care cerea bani în numele prefectului Tomaşeschi a fost acuzat de trafic de influenţă

„În cursul lunii decembrie 2010, inculpatul Istrati Igori a pretins de la un denunţător 100.000 euro pentru ca, prevalându-se de influenţa sa asupra prefectului judeţului Iaşi, să-l determine pe acesta din urmă să-i elibereze denunţătorului titlul de proprietate asupra unui teren în suprafaţă de 37.459,96 m.p., situat în municipiul Iaşi (amplasamentul fostei fabrici „Ţesătura")", se precizează în rechizitoriu.

Paul Ionel Bunduţă l-a denunţat, iar pe 5 ianuarie 2011 Istrati a fost prins în flagrant de anchetatori în timp ce primea 37.500 de euro.

6 decembrie 2010 discuţie între Igor Istrati (II) şi Paul Ionel Bunduţă (PIB)

(...)PIB:  Are acte acolo,  am reuşit să mă uit şi eu prin ele şi are acte acolo. Am văzut că are hârtii, că a făcut răspuns şi la primul-ministru şi la restul proprietarilor şi de acolo îi spun clar că terenul se dă prin ordinul prefecectului.(...)

II: Bun. Face contract cu cabinetul meu.... din Moldova, prin care eu s-o reprezint. Înţelegi ce spun? Ca să existe cale legală prin care să pot....E super ok pentru mine şi pentru toată lumea, ştii? Că dacă are buletin de.... Şi ea face şi procură cu orine nu mai contează, nu mă interesează cu cine face procură. Ideea e că permite ca să am eu parte legală, intrare, ştii?

PIB: Am înţeles. Dar dacă are domiciliul aici?

II: Nu contează, dacă are CNP-ul acolo. OK! Sau poate să nu aibă CNP-ul, acolo are domiciliul.  Eu îi reprezint interesele...îs acoperit...mă refer la, ştii la ce.....DNA şi alte căcaturi. Ce interes are acesta. N-am niciun interes, reprezint pe cineva

PIB: Până la urmă, ştii care-i

II: Ştiu, ştiu.

PIB: Nu-i niciun rău, faci un bine. S-a lovit exact cum trebuia. Statul l-a dat în administrare.

II: Ok., dar e posibil să fie şi.....

PIB: Nu-i problemă dacă dă în  în altă parte, să dea o zonă de aceeaşi valoare.

(...)II: O să discutăm , câteva detalii. Trebuie să facem în aşa fel , încât să fie 100%, ştii.

Istrati şi concubina sa vor fi cercetaţi într-un alt dosar pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals. Din acelaşi dosar de trafic de influenţă s-a disjuns şi un altul de luare de mită în care este cercetat Dragomir Tomaşeschi.

Prefectul a fost denunţat de Paul Ionel Bunduţă că i-a cerut 1,16 milioane de euro pentru a-i elibera trei titluri de proprietate. Declaraţiile denunţătorului sunt confirmate şi de Igor Istrati.

Potrivit procurorilor anticorupţie, Istrati era o mai veche cunoştiinţă a prefectului. „Existenţa unei relaţii între Igor Istrati şi Tomaşeschi Dragomir Sava reiese şi din faptul că acesta din urmă a încredinţat către Mobextrem SRL (n.r. administrată de Istrati) contractul de comodat, în 2007 şi 2008, pentru imobilul din Iaşi, strada Ciric", se precizează în rechizitoriul prin care Istrati a fost trimis în judecată.

 Procurorii mai susţin că Istrati, Tomaşeschi şi un alt bărbat au intrat înn ţară prin Punctul de Trecere Leuşeni pe 21 septembrie 2009 cu aceeaşi maşină.

image

„Igor ca om avea o latură întunecată dar am crezut că o să-i vină mintea la cap şui va devenio un om onorabil. Şi mie îmi palce să comunic cu oamenii. Ştiu că a avut probleme penale dar am sperat să se schimbe. Este posibil să fi mers în Moldova că mai merg uneori în Ungheni. Să fiu sincer merg să-mi cumpăr sucuri naturale în cantităţi mai mari. Am aflat că am fost cercetat, ascultat, sunt urmărit pas cu pas. Mărturisesc că dorm dorm bine noaptea pentru că nu am făcut nicio ilegalitate", a declarat Tomaşeschi.  

Igor Istrati mai avea şi alte legături în administraţia ieşeană. Maria Luiza Arsenie, fosta şefă a Agenţiei Domeniilor Statului Iaşi, este fina basarabeanului.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite