Iaşi: Poveştile celor mai alese vinuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Poveştile celor mai alese vinuri
Iaşi: Poveştile celor mai alese vinuri

Studiind originea şi vechimea licorilor bahice, specialiştii au aflat şi legendele acestora

Oenogul Valeriu Cotea spune că vinurile de Cotnari au fost asociate cu Ştefan cel Mare pentru că domnitorul a fost cel care a sistematizat cultivarea soiurilor de viţă de vie.

Despre licorile bahice făcute la Cotnari se spune că nu lipseau de pe masa domnitorului moldovean, care ar fi apreciat în mod deosebit aroma şi gustul unic al vinurilor albe de la Iaşi. Multe dintre miturile legate de aceste băuturi nu sunt susţinute de dovezi istorice, iar unele dintre ele sunt contradictorii.

„Despre Frâncuşă se spune că era băutura preferată a lui Ştefan cel Mare. În trecut acestui vin i se mai zicea «Ţânţâră», din cauza formei boabelor de struguri, mici şi bătute“, afirmă Cătălin Grecu, director de marketing la Cotnari. Alte legende spun însă că vinul pentru care Ştefan cel Mare ar fi avut o slăbiciune ar fi fost de fapt Grasa. „Ştiu că Grasa de Cotnari era foarte apreciată în trecut de domnitorii Moldovei. Datorită buchetului şi mirosului deosebit, Grasa a fost mereu denumită vinul domnitorilor şi domnitorul vinurilor“, povesteşte oenologul Valeriu Cotea.

Principalul argument invocat în asocierea băuturilor de la Cotnari cu domnitorul moldovean ar fi acela că în perioada cât voievodul a condus Moldova (1433-1504) a fost sistematizată plantarea soiurilor de viţă de vie, care s-a păstrat şi în prezent. „35% din podgorie fost cultivată cu Grasă de Cotnari, 35% cu Fetească, 20% cu Frâncuşă şi 10% cu Busuioacă de Moldova“, adaugă Valeriu Cotea.

Fiindcă au ţinut să aducă la Iaşi sabialui Ştefan cel Mare, oficialii combinatului de vinificaţie au făcut o ofertă publică în urmă cu patru ani, când au anunţat că vor da în schimbul prestigioasei arme două milioane de sticle de vin.
„Din câte ştiu schimbul mai este valabil, dar turcii nu par dispuşi să cadă la o înţelegere. Nu au dat niciun semn că ar accepta oferta noastră“, mai spune directorul de la Cotnari.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite