Iaşi: Mama cu HIV care a născut o fetiţă sănătoasă: „M-au sfătuit să renunţ la copil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tănără seropozitivă din Iaşi a născut un copil sănătos pe care a decis să-l crească deşi apropiaţii nu au susţinut-o. Alexandra are 21 de ani şi o boală incurabilă. La nici nouă ani a aflat că întreaga sa viaţă va purta stigmatul unui verdict medical pe care nimeni nu şi-l doreşte - HIV pozitiv.

Cu toate că nu a avut copilăria pe care şi-a dorit-o, adolescenţa la care a visat sau cariera pe care şi-a imaginat-o, tânăra este fericită cu ceea ce viaţa i-a oferit. Ea este una dintre puţinele ieşence care au avut curajul de a înfrunta o boală incurabilă şi de a duce până la capăt o sarcină la care mulţi o sfătuiau să renunţe. „Am aflat de tânără că am HIV. Am luat boala din spital, de la Sf. Maria. Şi eu şi fratele meu am fost internaţi acolo de mici, dar el a scăpat. A avut nororc", îşi aminteşte Alexandra.

Iaşi: O tânără infectată cu HIV a născut o fetiţă

Integrarea într-un cerc de prieteni a fost uneori grea, la fel şi perioada în care a stat la şcoală. A „ajutat-o" un reportaj care avea să-i schimbe viaţa. „Am avut mari probleme unde am stat. A apărut un reportaj cu mine la o televiziune. Mi-au spus că mă filmează numai cum urc scările, dar mi-au filmat faţa clar ca o lacrimă. După aceea nici nu mai aveam curaj să ies din casă. Toţi mă strigau «Sidoasa!»", povesteşte Alexandra.

Plimbată cu ambulanţa între maternităţi

Prietenului său i-a spus de la prima întâlnire că este seropozitivă şi acesta a acceptat-o. A rămas însărcinată dintr-o greşeală. Ea şi partenerul ei, un tânăr seronegativ cu care se va şi căsători vara aceasta, nu plănuiau să aibă vreun copil.

Cu toate acestea, în timpul unui act sexual protejat, mijlocul de protecţie a cedat. „S-a rupt din greşeală. El a simţit, dar nu mi-a spus nimic. Voia un copil. Imediat am fost şi i-am făcut testul. Era negativ", spune tânăra. În urmă cu un an şi opt luni a născut o fiică.

Ieşenii infectaţi cu HIV în anii '90 luptă cu boala la atelierul de creaţie (FOTO)

„Mulţi m-au sfătuit să o dau, dar când am văzut ce fată am...", zâmbeşte Alexandra. Testele repetate pe care i le-a făcut fiicei sale până la împlinirea vârstei de un an au liniştit-o pe tânăra mamă. A avut şi grijă ca în timpul sarcinii să urmeze tratamentul antiretroviral stabilit de medic.

Ziua în care fiica sa a venit pe lume nu o va uita prea curând. Şi nu fiindcă a fost un moment unic, ci din cauza neglijenţei de care au dat dovadă medicii ieşeni. „Am născut-o la opt luni şi trei zile, mult mai devreme decât spuseseră medicii. Stăteam la ţară, la prietenul meu şi când am ajuns cu Salvarea în Iaşi m-au plimbat de la Cuza Vodă la Elena Doamna şi după aceea înapoi la Cuza Vodă, unde am şi născut", spune Alexandra. De când şi-a adus fiica acasă tânăra are grijă să nu aibă niciodată vreo tăietură la mâini, pentru a nu pune în pericol viaţa fiicei sale.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite