Poşta Română, epurată între două staţii de metrou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O şefă din Poşta Română dădea informaţii telefonic colegilor din teritoriu, în timp ce călătorea cu metroul, liniştindu-i că regionalele nu vor fi desfiinţate, ci reorganizate „ca să poată fi daţi PDL-iştii la o parte“.

Luni a fost o zi grea pentru cei 35.000 de angajaţi ai Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR). Ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, a anunţat demiterea primilor 100 de directori ai Poştei Române din cei aproape 1.000 pe care îi va da afară în următoarele trei luni.

Peste 50 de lideri de sindicat din teritoriu au fost la Bucureşti pentru a afla direct de la sursă (ministrul Nica şi directorul general al Poştei, Ion Smeeianu) care va fi soarta celor pe care îi reprezintă.

Concluzia discuţiilor a fost suficient de limpede pentru sindicalişti: tăiem costuri, dăm afară, reorganizăm. „Vreau să menţionez că modul în care a fost furată această companie de conducerea anterioară nu s-a mai înregistrat decât în câteva ţări din Africa", a tunat ministrul Comunicaţiilor.

Şedinţa din subteran

După ora 20.00, ştirile de la întâlnirea liderilor Poştei Române făcuseră deja înconjurul ţării mai rapid decât o scrisoare Prioripost. Însă discuţiile „off the record" de-abia acum începeau.

Pe un peron al magistralei de metrou de la staţia Unirii, o doamnă îmbrăcată „office" vorbea atât de tare la telefon de parcă ar fi vrut să concureze cu vocea din difuzoarele care anunţau sosirea trenului spre staţia Preciziei.

„Nu am putut să vă sun, săptămâna trecută am ajuns acasă numai după ora 11.00 seara. Lucrăm la organigrame", se plângea aparenta corporatistă. Trenul spre Preciziei a ajuns în staţie, amândouă ne-am urcat în metrou şi coincidenţa a făcut să ocupăm locuri alăturate.

Şi de-abia acum au început convorbirile serioase, netulburate nici de huruitul metroului, nici de pierderile de semnal. „Ia, spuneţi-mi, doamna Bârlescu, cum au decurs discuţiile de azi? Da, perfect, foarte bine, da, foarte bine aţi făcut", aproba prompt vecina de scaun. „Şi acum voi, sindicatul, o să vă mai întâlniţi cu administraţia?", întreba ea.

Şi, aici, curiozitatea jurnalistică m-a trimis la un simplu search pe Google ca să aflu că doamna Bârlescu este Elena Bârlescu, liderul sindical al regionalei de Poştă Iaşi, iar discuţia trata problemele dezbătute chiar în acea zi la nivel înalt. Convorbirea s-a încheiat cu „multă sănătate", ca pentru întreg vagonul de călători, doamna şi-a băgat telefonul în husă, apoi în geantă, şi au urmat câteva secunde de linişte.

„Comasăm ca să dăm PDL-iştii la o parte"

Doar câteva secunde. O altă husă, un alt telefon, o nouă convorbire. De data aceasta, doamna, despre care mi-am dat seama că este angajata Poştei Române, o suna pe Laura Limbău. Cel puţin aşa apărea pe ecranul telefonului. Un nou search pe Google, un nou rezultat: Laura Gabriela Limbău, director de exploatare în cadrul Direcţiei Regionale de Poştă Nord-Est Iaşi.

„Laura, vreau să-ţi spun să stai liniştită, se păstrează regionalele, dar trebuie redenumite şi trebuie să comasăm unele operaţiuni ca să putem da PDL-iştii la o parte", o liniştea pe directoarea de la Iaşi misterioasa din metrou. De data aceasta, discuţia era mult mai puţin formală decât cea cu doamna Bârlescu.

Acum eram sigură că asist, în exclusivitate, la reorganizarea Poştei Române făcută la telefon, din metrou. Deja mă uitam în stânga şi-n dreapta să mă asigur că sunt singurul jurnalist din vagon care beneficiază de aceste informaţii puse pe tavă.

Metroul ajunge la Lujerului, mă ridic, se ridică şi ea (culmea coincidenţei!) şi, înainte de a opri trenul în staţie, o altă replică îmi stârneşte interesul: „Olguţa o să şi-o ia bine de tot, măi, Laura". Doamna urcă pe scările rulante, iar eu, cu paşi grăbiţi, ma aşez în spatele ei şi prind din zbor încă o informaţie: „Eu înţeleg să angajezi o rudă, dar să-ţi aduci toată familia nu se poate".

Cine-o fi Olguţa?

După câteva căutări mai amănunţite aflu că există o legătură între Poşta Română şi prenumele de Olguţa. Olguţa Cocrea, care a fost, pe rând, consilier al directorului general al Poştei Române şi deputat PRM de Bacău, inspector al Departamentului de Control din cadrul CNPR şi preşedinte de sindicat al poştaşilor din judeţul Bacău.

Cocrea s-a făcut remarcată în presă cu trei mari scandaluri. Unul a fost acela că firma deţinută de ea şi de soţul său, Gheorghe Cocrea, a vândut mai mulţi ani hârtie igienică la aproape toate oficiile poştale din ţară, dar a uitat să-şi plătească TVA-ul la stat (200.000 de lei).

Al doilea scandal este cel legat de nepotismul practicat la Poşta Bacău, unde Olguţa şi-a angajat în funcţii de conducere toată familia: fiica, fiul şi nora şi alte rubedenii.

Al treilea scandal a fost cel legat de fiul său, George Cocrea, şeful Centrului Regional de Tranzit Bacău al Poştei Române, care a fost ridicat în ianuarie 2012 de DIICOT şi cercetat pentru o presupusă implicare într-un grup infracţional organizat, care opera în Olanda, cu carduri de credit falsificate. Abia acum am înţeles de ce şi-ar putea lua-o „bine de tot" Olguţa.

Limbău: Nu-mi aduc aminte

Primul lucru pe care l-am făcut a doua zi a fost să obţin numerele de telefon ale Elenei Bârlescu şi Laurei Limbău, partenerele de conversaţie ale angajatei necunoscute. Le-am sunat şi am încercat să aflu numele doamnei din metrou cu care acestea au vorbit la telefon cu o seară înainte.

Laura Limbău mi-a recomandat să vorbesc cu purtătorul de cuvânt de la Bucureşti, că „noi nu avem purtător aici, la Iaşi". Am rugat-o sa-mi dea mai multe detalii, dar „tot ce ştiu eu este ce ştiţi şi voi, informaţia a fost furnizată de liderii de sindicat care au fost ieri (luni - n.r.) la Bucureşti, că se vor redimensiona regionalele, acesta este termenul corect. De la noi a fost doamna Bârlescu, vorbiţi cu ea".

Pentru a o convinge să-mi dezvăluie cu cine a vorbit la telefon cu o seară în urmă i-am dat detalii precise din discuţia pe care a avut-o cu doamna misterioasă.

„Aseară am fost la o petrecere privată. Am vorbit cu foarte mulţi colegi din ţară ieri. Nu-mi aduc aminte de ceea ce spuneţi", s-a justificat Laura Limbău. Ulterior, orice încercare de a mai vorbi cu ea la telefon a fost sortită eşecului.

„Nu-mi vine să cred, sunt monitorizată!"

Am sunat-o şi pe doamna Bârlescu, aşa cum mi-a sugerat Laura Limbău. Niciun răspuns. După câteva ore bune, doamna Bârlescu m-a sunat, foarte amabilă şi pusă în temă de Laura Limbău. Şi în acest caz, am încercat să ofer cât mai multe detalii din discuţia lor telefonică, pentru a afla numele doamnei misterioase.

„Este normal să vorbesc cu colegii mei. M-a sunat o colegă, m-a întrebat cum a fost, nu m-am întins la discuţii", încerca Bârlescu să explice situaţia. Pe parcursul discuţiei, devenită tot mai tensionată, mi-a mai spus: „Este o colegă din Poşta Română, am tratat-o ca atare, aş fi fost nepoliticoasă să nu-i răspund.

Ion Smeeianu, directorul general al Poştei Române

Ea lucrează în cadrul companiei, este o doamnă care ţine de activitatea tuturor regionalelor. Este o domnişoară, eu aşa îi spun, vine şi ne controlează activitatea".

Când i-am mărturisit că, la un interval de două minute, misterioasa angajată a Poştei a sunat-o şi pe Laura Limbău, explicându-i că totul s-a petrecut în spaţiul public, Elena Bârlescu a devenit tot mai iritată, încercând, totuşi, să-şi menţină calmul aparent.

„Este mult prea mult. Nu-mi vine să cred, sunt monitorizată, a început vânătoarea vrăjitoarelor". M-a invitat cu drag în Moldova, dar m-a rugat să trec şi pe la sediul central al Poştei, de pe Bulevardul Dacia, pentru a cere detalii „pentru că noi suntem colegi şi nimic mai mult".

Doamna de fier

Nu am aflat, până târziu, cum se numeşte doamna „de la centru" care oferea informaţii liniştitoare în teritoriu. Ceea ce am văzut la metrou este o doamnă cu vârsta cuprinsă între 35 şi 40 de ani, înaltă şi suplă, cu părul şaten închis şi tuns „bob", îmbrăcată office şi cu voce suficient de puternică şi de hotărâtă încât să se facă bine auzită.

Se întorcea obosită, dar preocupată de viitorul Poştei Române, spre casa din cartierul bucureştean Militari. Ceea ce am auzit a doua zi este că are în subordine operaţiunile tuturor regionalelor din ţară şi aspiră la funcţia de şef în cadrul unuia dintre departamentele Poştei.

Toate sursele contactate de „Adevărul", puse faţă în faţă cu descrierea personajului şi a atitudinii sale, indică una şi aceeaşi persoană: Iliana Căpraru, fost funcţionar la Serviciul de Normare din Poştă, actualmente expert de resurse umane pe partea de management. Până la închiderea ediţiei, nu am reuşit să o contactăm pe Iliana Căpraru.

"Aseară am fost la o petrecere privată. Am vorbit cu foarte mulţi colegi din ţară ieri. Nu-mi aduc aminte de ceea ce spuneţi. "

Laura Limbău directoare la Regionala de Poştă Iaşi

"Este mult prea mult. Nu-mi vine să cred, sunt monitorizată, a început vânătoarea vrăjitoarelor. "

Elena Bârlesculider sindical Regionala de Poştă Iaşi

"Copiii mei au terminat liceul de Poştă, era normal să-i atrag în sistem, că sunt foarte pasionată de această meserie.  "

Olguţa Cocrealider sindical Direcţia de Poştă Bacău

Aproape 1.000 de directori din Poştă pleacă acasă

Poşta Română va disponibiliza aproape 20% din personal pentru evitarea insolvenţei, prin plecarea în următoarele trei luni a 1.029 de salariaţi, programul de reorganizare vizând în etapa a doua trimiterea în şomaj a încă 5.500 de angajaţi.

„Vrem să facem o evaluare post cu post, poziţie cu poziţie şi în zona direct productivă, pentru ca, în a doua fază de reorganizare a companiei, să mai fie disponibilizate circa 5.500 de persoane, în urma discuţiilor cu sindicatele", a declarat vineri Ion Smeeianu, directorul general al Poştei, după încheierea şedinţei Consiliului de Administraţie.

Primii 100 au fost demişi

Primii 100 de directori din cadrul Companiei Naţionale Poşta Română au fost demişi luni, urmând ca pentru restul personalului disponibilizat (până la cifra anunţată de 1.029 de persoane) deciziile de demitere să fie redactate în aceste zile.

Hotărârea a fost luată în cadrul întâlnirii cu ministrul Dan Nica, nemulţumit de pierderile de aproximativ 500 de milioane de lei acumulate de societate de la începutul anului 2009 şi până în prezent. Potrivit ministrului, anul 2008 a fost ultimul an în care Compania a înregistrat profit.

Preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali, Matei Brătianu, a declarat luni, după negocierile privind reorganizarea de la Poşta Română, că nu ştie, în prezent, câţi angajaţi vor fi disponibilizaţi, precizând că numărul celor care pleacă va fi cunoscut după analize la direcţiile regionale.

„Nu ştiu să vă spun câţi vor fi disponibilizaţi. În funcţie de analiza regională, vom şti câţi pleacă de la direcţiile regionale şi câţi de la cea centrală", a spus Brătianu. Potrivit liderului sindical, noua organigramă de la Poşta Română ar putea fi cunoscută în maximum două săptămâni.

Potrivit Elenei Bârlescu, liderul sindical al regionalei de Poştă Iaşi, „principala problemă discutată ieri (luni - n.r.) a fost desfiinţarea regionalelor, mai pe româneşte".

În cadrul şedinţei Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România
(SLPR), această chestiune a fost supusă votului şi doar cinci au votat pentru desfiinţare, diferenţa de până la 50 de lideri a votat pentru păstrarea acestora.

În scrisoarea adresată de Sindicat directorului Smeeianu se arată că „Comitetul executiv al SLPR este de acord cu reorganizarea activităţii la nivel regional cu condiţia preluării personalului din DRP-uri, rezultat în urma modificării organigramelor, în centre operaţionale regionale, la nivelul fiecărei regiuni".   

6.500 este numărul de angajaţi ai Poştei Române care vor fi daţi afară în cele două faze de restructurare a companiei.

image
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite