Portretul robot al şomerului de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Marian Timofte şi-a găsit slujbă prin intermediul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă
Sorin Marian Timofte şi-a găsit slujbă prin intermediul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă

La Forţele de Muncă din Iaşi ajung, cu precădere, persoane între 30 şi 45 de ani, cu studii medii şi domiciliul în oraş

Sorin Marian Timofte are 32 de ani şi întruchipează perfect portretul-robot al şomerului care-şi caută de muncă în perioada de recesiune economică. A fost dat afară de la compania unde lucra, dar a reuşit, în urma sprijinului primit de la consilierii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi să-şi găsească un serviciu pe măsura calificării sale.


„Mi-am pierdut locul de muncă pe 17 octombrie şi primul lucru pe care l-am făcut a fost să vin la AJOFM. Am acceptat prima ofertă bună pe care am găsit-o. N-am mai aşteptat o a doua opţiune, dar nici n-am vrut să lucrez la negru“, spune ieşeanul.


Are soţie şi patru copii


Bărbatul lucrează acum ca şofer pe un camion TIR, şi face curse interne. „Înainte am lucrat tot pe TIR. Acum preiau deşeurile de hârtie de la marile supermarketuri din Iaşi, Vaslui şi Suceava şi le transport la reciclat. Oferte am mai găsit, dar trebuia să fiu plecat cu săptămânile. Cu slujba aceasta ajung în fiecare seară acasă“, povesteşte Sorin Timofte.


Acasă îl aşteaptă soţia şi patru copii. „De şapte ani lucrez ca şofer profesionist. De aceea m-am şi zbătut să găsesc repede un loc de muncă. Altfel ce fac? Vine iarna, am familie!“, spune acesta. Cu toate că se bucură că şi-a găsit un serviciu, ieşeanul ţine cont şi de normele pe care trebuie să le respecte la noul loc de muncă.


„Trebuie să respect timpul de odihnă. Am tahograf, iar în weekend maşina trebuie să stea nemişcată 75 de ore. Dacă nu respecţi regula şi te prind, trebuie să plăteşti. Cei de la firmă au acceptat şi cererea mea“, a conchis Sorin Timofte.


Conform consilierilor AJOFM, aproape 12.000 de şomeri şi-au găsit un loc de muncă de la începutul anului. „11.840 de persoane s-au angajat, dintre care 3.845 sunt femei“, susţine Adriana Sârghie, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Portretul robot al angajatului din perioada de criză arată că acesta are vârsta cuprinsă între 30 şi 45 de ani, a absolvit numai studii primare, gimnaziale sau ale unei şcoli de arte şi meserii, lucrează fie în construcţii sau în servicii şi are domiciliul în mediul urban.


„Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul de angajări făcute prin noi a crescut cu peste 3.600 de persoane“, a precizat Adriana Sârghie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite