Portret / Maria Şuvăială: „Voluntarii primesc altfel de răsplată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Şuvăială
Maria Şuvăială

A fost profesoară de muzică şi percuţionistă în Orchestra Filarmonicii „Moldova“. Este şi unul dintre cei mai motivaţi voluntari ai Asociaţiei Civitan Club.

În ultima sâmbătă a fiecărei luni, Maria Şuvăială şi colegele de asociaţie împart zâmbete şi bunătăţi copiilor cu dizabilităţi de la Centrul de Plasament „Sfântul Andrei“. Proiectul „Ziua de naştere“ oferă ocazia micuţilor care s-au născut în acea lună şi celorlalţi ocazia de a sărbători.

„Uneori mă gândesc că nu fac destul pentru ei, mi-ar plăcea să le putem oferi mai mult, dar nu ne permitem“, spune voluntarul.


O recomandare inspirată


Face voluntariat de nouă ani şi consideră că este o activitate care aduce, odată cu lacrimi în ochi şi compasiune, un sentiment unic de satisfacţie.


„Prin 2000, o prietenă m-a întrebat dacă nu aş vrea să merg la centrul pentru copii cu handicap. Mi-a explicat că mai multe doamne merg lunar. Am acceptat fără să mă gândesc foarte serios. Recunosc că atunci când am intrat am avut un şoc “, povesteşte ea. Noua realitate o copleşise şi cucerise în acelaşi timp. De atunci, avea să-şi petreacă fiecare ultimă sâmbătă din lună în acelaşi loc, în compania copiilor cu dizabilităţi, care aşteaptă cu nerăbdare să sărbătorească o zi de naştere. Problemele mari ale unor oameni atât de mici au determinat-o adesea să recurgă la organizarea unor colecte speciale. Acum doi-trei ani a făcut apel la generozitatea copiilor de la Liceul „Octav Băncilă“, care au donat zeci de jucării. „Le-am explicat că sunt copii care ar fi foarte fericiţi să primească jucăriile de care ei s-au plictisit“, spune voluntarul.


Muzica a adus-o la Iaşi


Cei 30 de ani petrecuţi pe scena Filarmonicii şi anii de la catedră o ajută să interacţioneze foarte bine cu cei mici. „Am avut o meserie extraordinară. Au fost şi momente grele, când Filarmonica se autofinanţa şi trebuia să cântăm la tot felul de evenimente nepotrivite, dar prezenţa maestrului Ion Baciu a însemnat foarte mult pentru instituţie şi pentru oameni“, îşi aminteşte ieşeanca născută în Bihor.


Muzica a fost cea care a purtat-o din satul natal în Braşov, la liceul de muzică, şi apoi în Iaşi, la Conservator.


Luna trecută, la Gala Voluntarilor, Maria Şuvăială a fost premiată la categoria „cel mai activ voluntar senior“. Un alt fel de a i se spune că a făcut o alegere înţeleaptă pentru petrecerea timpului liber, pentru a investi afecţiune acolo unde este multă nevoie. „Am fost surprinsă că m-au ales. Încă sunt multe lucruri de făcut pentru a-i ajuta pe cei mai puţin norocoşi şi trebuie să facem tot ce e posibil. Din nefericire, lipsa fondurilor este un mare impediment“, spune femeia.

profil
născută. 8 iunie 1950, Voievozi, Bihor.
studii. A absolvit Universitatea de Arte „George Enescu“, Interpretare Muzicală, Iaşi.
familie. Este căsătorită, are un fiu.

întrebări şi răspunsuri
Este voluntariatul promovat destul?
Nici eu nu ştiam exact ce înseamnă până să intru în asociaţie, până să cunosc voluntari din alte ţări. Dar noi, voluntarii, putem vorbi tinerilor despre cât este de importantă această activitate şi despre ce sentiment unic îţi dă atunci când eşti aproape de cei aflaţi în dificultate. Este datoria noastră să-l promovăm.
Voluntarul Civitan Club seamănă cu fostul profesor de muzică?
Nu cred. La catedră eram destul de severă, aveam pretenţii de la elevi, voiam să ajungă adevăraţi profesionişti. Ca voluntar, vreau doar să fac un bine, fie el şi foarte mic, unor copii care au rar motive să zâmbească.

ce-i place
Citeşte adesea poezii, iar cele religioase au un loc special, probabil şi pentru că poezia şi muzica sunt două arte compatibile. „Îmi place şi să le împărtăşesc celorlalţi, uneori le scriu pe felicitări“, spune Maria Şuvăială.

ce nu-i place
„Să văd oameni care fac rău absolut gratuit. Deşi cred că nu ar trebui să facem rău cuiva nici măcar atunci când pare că trebuie. Vorba bună poate face minuni“, adaugă ea.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite