Portret / Tudor Botezatu: „Îi apreciez pe cei care fac totul cu pasiune“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A regizat numeroase scurt-metraje. Printre cele mai recente producţii se numără ultimul videoclip al trupei Kumm.

Pasiunea pentru film şi muzică s-a dezvoltat în Tudor Botezatu de când eram mic. „Am avut şansa să cresc într-un mediu foarte sănătos. Am fost înconjurat dintotdeauna de filme, albume de pictură, grafică sau benzi desenate“, îşi aminteşte Tudor. Primele articole despre una din pasiunile sale, muzica rock, le-a scris în revista şcolii. De-a lungul timpului, a îmbinat presa scrisă cu radioul, unde a realizat şi prezentat diverse programe. „Făcând radio am învăţat cu adevărat să ascult muzică. De aceea pun atât de mult accent pe sunet în filmele pe care le fac“, spune Tudor.

A absolvit cursurile Facultăţii de Jurnalism de la Iaşi, iar în urmă cu doi ani s-a înscris la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografie (UNATC) Bucureşti, la Regie. A colaborat cu firme de publicitate şi producţie video. Printre producţiile premiate semnate și de el se numără „Budăi Beer“, „Budăi Beer Rilăudid“ şi „Tzuica Apolod’or“.  Din 2008, la UNATC a realizat numeroase scurt-metraje precum „Vrei să...?“, „O petrecere fără punct“, „Huligan“, „Autorul: Necunoscut“. „În lucrările mele eu mizez întotdeauna pe vizual şi pe dinamică. Îmi place să văd că se întâmplă ceva, că există mişcare. Ochiul şi mintea nu trebuie lăsate o secundă să se relaxeze“, crede tânărul.

Tudor susţine că-i place să se implice în toate proiectele, dar după ce le-a finalizat le lasă „să-şi câştige singure personalitatea“. Una din cele mai recente producţii semnate de Tudor Botezatu este videoclipul piesei „Pop Song“ al trupei Kumm. „Aceasta este de fapt cea de-a treia încercare de a colabora. Am lucrat foarte bine cu băieţii din trupă, aproape cot la cot, timp de două luni. Îmi plac colaborările în care toată lumea pune umărul“, explică Tudor.

Vezi aici videoclipul regizat de Tudor Botezatu

Îşi doreşte ca în câţiva ani să semneze primul film de lung-metraj. Îi admiră pe Robert Louis „Bob“ Fosse, Martin Scorsese şi Sidney Lumet, iar filmul preferat, pe care îl consideră perfect, este „All That Jazz“, în regia lui Bob Fosse. „Apreciez oamenii care fac totul cu pasiune, care imaginează şi inventează lucruri din nimic, cei care-şi trăiesc firesc fiecare gest sau replică“, afirmă Tudor. Vine cât poate de des la Iaşi şi spune că în Capitală îi lipsesc calmul şi aerul oraşului.

Vezi imagini cu Tudor Botezatu

profil
născut. 19 septembrie 1980, Iaşi.
studii. A absolvit Facultatea de Jurnalism de la Iaşi şi este student în anul II la U.N.A.T.C. Bucureşti-Regie de film şi TV.
familie. Mai are un frate, Ştefan, şi o soră, Martha.

întrebări şi răspunsuri
Ce apreciezi la un scenariu?
În primul rând să zică ceva deosebit, măcar ca formă, dacă nu ca informaţie. Îmi place să lase loc de citit printre rânduri şi să dea posibilităţi nelimitate regiei. Îmi plac poveştile care îmi spun ceva şi din a căror substrat pot extrage şi un alt sens. Aceste scenarii reprezintă o provocare pentru regizori deoarece sunt dificil de pus în imagini. 
Ce te atrage la o reclamă?
Simplitatea. Îmi plac reclamele directe, care se joacă cu imaginaţia ta, care te lasă cu unul din acele două gânduri drastice: «cum de nu m-am gândit eu la asta?» sau «eu nu m-aş fi gândit niciodată la aşa ceva!».

ce-i place
Tudor iubeşte muntele şi umorul. „Îmi place muzica rock, blues şi jazz, literatura şi filmul. Mă uit cu plăcere la rugby. Îmi mai plac pisicile şi ciocolata cu alune de pădure“, a spus Tudor.

ce nu-i place
Nu-i place conopida, filmele care se termină la jumătate şi „oamenii care nu ştiu să se certe“. „Îmi displac oamenii care mint şi cei care nu sunt punctuali“, a mai afirmat tânărul regizor.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite