Portret/ Valentina Druţu, artista din muzeul Palatului Culturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentina Druţu
Valentina Druţu

Membră a Uniunii Artiştilor Plastici, pictoriţa este responsabilă de felul în care arată unele dintre cele mai elegante cafenele din Iaşi şi din Capitală. S-a născut în judeţul Bacău, dar s-a mutat apoi la Adjud. A ştiut dintotdeauna că îi place să picteze.

„Părinţii au văzut că am talent de mică. Era scump să studiezi pictura şi cu atât mai mult în alt oraş“, povesteşte ea. Valentina Druţu a devenit elevă a Colegiului „Octav Băncilă“ din Iaşi.

Au urmat ani de studiu în Bucureşti, la atelierul profesorului Titu Drăguţescu. „Voiam să fac design vestimentar, dar era foarte greu să intri la facultate. Am fost la o şcoală privată. Am cunoscut tot ce însemna elită în Bucureşti“, explică Valentina Druţu.  Experienţa bucureşteană a fost continuată cu şase ani de pictură la Academia de Arte Frumoase din Iaşi.

A studiat în străinătate

După absolvirea facultăţii, s-a angajat la Palatul Culturii, ca muzeograf. „Lucrez acolo din 1995, acum sunt şefa Muzeului de Artă“, spune artista, care a participat la cursuri de specializare şi care a primit, de-a lungul timpului, premii pentru propriile creaţii.

Lucrările sale au fost prezentate în ţară şi peste graniţe în expoziţii personale şi de grup. Şi au făcut multe „victime“ în România, Grecia, Israel, Spania, Belgia, Italia, Germania, Canada, Luxembourg, Franţa, Olanda şi SUA. Pentru că în spatele stilului decorativ stă un mesaj sincer, pozitiv, care aşteaptă să fie descoperit de privitor. Acesta din urmă are şansa de a fi prins de elementele abstracte şi de a le asocia un sens.

„Îi las pe ceilalţi să se bucure şi să citească. E interesant să poţi descoperi povestea. Picturile – iar asta nu o spun eu – se recunosc uşor, deci stilul meu este absolut personal“, spune artista. După ani de pictură, şi câţiva de muzeu, şi-a încercat inspiraţia mai mult decât norocul în design de interioare. „Am început în 1997. Aveam o garsonieră, pe care hotărâsem să o amenajez. Aşa am fost «descoperită». Am apărut şi la televiziune şi în Casa Lux“.

Un designer apreciat

Cele mai elegante restaurante, cafenele din Iaşi şi din Bucureşti îi poartă semnătura.  La fel şi case cu istorie, cărora ieşeanca le-a redat „strălucirea“, armonizată cu elemente moderne şi cu frânturi din propria personalitate.

Dacă până anul trecut reuşea cu succes să găsească timp pentru toate activităţile sale, băieţelul ei de doar câteva luni „rivalizează“ cu toate trei.

„Acum nu prea mai am timp. Am avut o expoziţie în Italia, la care n-am putut ajunge. Am trimis doar lucrările“, spune pictoriţa-muzeograf-designer de interioare.

Profil

Născută: 2 iunie 1968, Urecheşti, Bacău.
Studii: A absolvit Facultatea de Arte Plastice, secţia pictură, Academia de Arte Frumoase „George Enescu“, Iaşi.
Familie: Este căsătorită, are un copil.

Întrebări şi răspunsuri

Sunteţi în primul rând muzeograf, pictoriţă sau decorator de interioare?
Nu pot alege. Cred că toate ocupaţiile mele mă reprezintă la fel de bine, deşi marea mea dragoste este pictura. De fapt, între toate există un fel de armonie, care m-a şi ajutat să am realizări în aceste domenii.

În ultima vreme, nu aţi mai expus la galeriile ieşene. De ce?
La Arte Café, pe care am amenajat-o tot eu, am o expoziţie permanentă. Nu văd sensul unei expoziţii în oraş. Ieşenii au acces mereu la picturile mele, într-o atmosferă pe care eu o consider diferită, armonioasă. Prefer să mă ocup de expoziţii în străinătate. Chiar acum pregătesc una în Grecia.

Ce-i place
„Sunt absolut înnebunită după mâncarea grecească şi, de fapt, după întreaga Grecie. Toată atmosfera de acolo te face să te simţi ca un turist, chiar dacă eşti locuitor. Apa, soarele, oamenii, atitudinea sunt diferite faţă de aici“, spune artista.

Ce nu-i place
În contrast cu atmosfera elenă, o deranjează cea românească. „E multă tensiune, pesimism în jur. Oamenii uită să trăiască şi să-şi lase timp pentru a se bucura de artă“, explică ieşeanca.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite