Portret/ Iaşi: Constantin Vasiliu face orice îşi doreşte din piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rămas fără loc de muncă la 45 de ani, Costică a luat-o de la zero în domeniul pielăritului, meşteşug care de 15 ani îl fereşte de sărăcie.

Povestea lui Constantin Vasiliu, Costică pentru prieteni, este una tot mai rară în societatea românească. Din 1972, când a terminat armata, până în 1996, a lucrat ca electrician la Fibre Sintetice în Iaşi. Apoi fabrica s-a închis şi Costică s-a trezit că trebuie să-şi găsească un loc de muncă la 45 de ani.

„Am luat-o de la zero. Când am văzut câtă batjocură este pe piaţă, am ştiut că pot face un lucru mai bun decât există“, povesteşte Costică, care a început cu obiecte simple.

„Nevoia te învaţă“

„În primă fază mi-am încercat mâna pe biciuri şi harnaşamente pentru cai. Am văzut că treaba merge, aşa că am diversificat oferta. Aşa am ajuns să fac curele, chimire şi brâuri“, povesteşte Costică. Întrebat cum a făcut tranziţia la un domeniu în care nu avea experienţă, ieşeanul nu stă pe gânduri. „Nu-i mare lucru pentru un meseriaş. Cât am stat în industrie am am văzut multe, iar nevoia te învaţă“, explică meseriaşul, care îşi face singur toate sculele cu care lucrează.

Munca lui Costică Vasiliu a ajuns cunoscută mai în toată Moldova, motiv pentru care acesta bate regulat drumurile dintre târgurile din regiune. Spiritul său inovator nu a fost ignorat de către cei de la Palatul Copiilor Iaşi, care l-au solicitat să-şi încerce mâna şi la meşteşugul mărţişoarelor.

Costică s-a conformat, aducând o notă de originalitate, însă nu doar datorită mărţişoarelor sale din piele. „Pentru gustul meu personal am făcut tombole cu mărţişoare gratuite pentru cei care demonstrează că au ceva cultură generală recunoscând autorul unor poezii“, spune Costică.

Profil
Născut. 20 martie 1951, Şcheia.
Studii. Liceul Teoretic Negreşti.
Familie. Este căsătorit, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Ce trebuie să ştii ca să cumperi o curea bună?
Este indicat ca o curea să nu fie vopsită sau să aibă cusături pentru a se observa marginea. Dacă materialul nu prezintă un strat tare de măcar un milimetru la exterior, lucrul nu este bun.
Cum merge afacerea dumneavoastră?
Am primit solicitări să fac producţie en-gros, dar am refuzat. O vorbă din bătrâni spune că dacă faci un lucru bun, nu îl dai cu grămada. Nu primesc comenzi prin telefon. Cine ma caută mă găseşte în fiecare duminică în Piaţa Doi Băieţi, unde vin negreşit ca să-mi vând produsele.

Ce-i place
„Să inventez mereu ceva nou. Mă plictisesc de un lucru terminat şi vreau să fac altul nou. În materie de mâncare, nu cumpăr carne din magazine, ci iau găina direct de la ţărani. Cel mai mult însă mi-aş dori să am o casă mică şi un atelier mare“, spune Costică.

Ce nu-i place
„Chiar dacă prostia nu doare, proştii puşi în funcţii de conducere provoacă durere celorlalţi. Nu înţeleg de ce politicienii conduc ţara, e asta o meserie? Cine nu are bătrâni să-şi cumpere. În loc să clămpănească toată ziua, mai bine ar trece prin greutăţile vieţii şi apoi să facă afirmaţii la modul general“, este de părere meşteşugarul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite