Portret/ Iaşi: Andreea Trifan, boboaca de la Jandarmeria Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra este singura femeie de la Iaşi care munceşte cot la cot cu băieţii atunci când trebuie să apere liniştea cetăţenilor, în cadrul Detaşamentului mobil.

Andreei Trifan i-a picat cu tronc uniforma încă din clasa a VI-a. „A fost de ajuns să văd  o fată îmbrăcată în uniformă la noi în oraş şi m-a impresionat enorm acea imagine. Din acel moment m-am interesat ce trebuie să fac pentru a fi şi eu ca ea“, spune tânăra. Pentru că în familia jandarmeriţei niciun membru nu a cochetat cu viaţa militară, Andreei i-a fost destul de greu să-şi convingă părinţii să o lase să urmeze o astfel de carieră.

Visa să piloteze avioane

„De mică am vrut să fac ceva deosebit faţă de restul femeilor. Părinţii mei susţineau însă că eu sunt fată şi că milităria nu este de mine pentru că eram o fire timidă şi nu prea vorbăreaţă“, povesteşte jandarmeriţa. După ce a terminat şcoala generală, Andreea Trifan a decis să dea admitere la Liceul Militar din Câmpulung Moldovenesc.

„La examen, părinţii aveau emoţii foarte mari însă eu eram foarte relaxată pentru că ştiam că voi fi admisă. Cred că am fost prima generaţie cu mai multe fete decât băieţi. La 14 ani simţeam nevoia să nu mai fie mama şi tata în permanenţă lângă mine. Doream să fiu independentă“, spune Andreea Trifan. Pentru tânără viaţa cazonă nu a fost deloc un chin deşi nu s-a putut bucura în totalitate de libertatea specifică vârstei. Cele mai mari câştiguri din acea perioadă au fost prietenii adevăraţi, faptul că s-a „tratat“ de timiditate şi, nu în ultimul rând, faptul că a învăţat să-şi aprecieze mai mult părinţii.

În clasa a XI-a a vizitat împreună cu ceilalţi colegi toate şcolile din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă“ din Braşov şi frumuseţile oraşului au cucerit-o suficient cât să decidă că vrea să devină pilot pe un avion de luptă.

„Când a venit momentul să dau examenul, am depus dosarul atât la Academie, cât şi la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni pentru că, în cazul unui eşec nu doream să stau un an acasă. S-a întâmplat să fiu a doua sub linie aşa că am rămas la Fălticeni“, spune tânăra.  Deşi e boboacă la Detaşamentul mobil din cadrul Jandarmeriei Iaşi, Andreea nu s-a dat în lături de la intervenţiile în forţă când situaţia a cerut-o.

„Eram în patrulare cu poliţiştii, noaptea. O femeie la vreo 30 de ani dansa la un stâlp de iluminat în spatele unor blocuri, sub privirile admirative ale unor bărbaţi. Pentru că era agresivă, poliţistul a vrut să o imoblizeze dar ea a început să strige că îl va acuza de hărţuire sexuală, aşa că am intervenit eu“, povesteşte Andreea Trifan.

Profil
Născută. 27 februarie 1990, Suceava.
Studii. Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni.
Familie. Este necăsătorită.

Întrebări şi răspunsuri
Cum ai fost primită de colegii din Jandarmerie?
Indiferent dacă eşti femeie sau bărbat cred, când intri într-un colectiv nu poţi să te aştepţi ca toată lumea să te primească cu braţele deschise. Încrederea în colegii de echipă se câştigă în timp.
Ce planuri de viitor ai şi ce spun părinţii tăi despre meseria pe care ţi-ai ales-o?
Vreau foarte mult să fac totuşi Academia pentru a-mi lua gradul de ofiţer. Părinţii mei sunt foarte mândri de mine şi fericiţi că am un loc de muncă şi că sunt independentă.

Ce-i place
Jandarmeriţa spune că îi plac foarte mult călătoriile şi plimbările pe malul mării. „Îmi place foarte mult şi voleiul, mai ales că am practicat acest sport din clasa a VI-a până la sfârşitul liceului“, spune Andreea Trifan.

Ce nu-i place
Andreea spune că urăşte să fie singură atunci când pleacă în drumeţii. „Nu îmi place iarna, din cauza frigului. Politica este un domeniu care îmi displace. Nu-mi mai plac dezordinea şi persoanele prefăcute“, spune jandarmeriţa.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite