Portret/ Cristina Mălai, chirurgul pasionat de sporturi extreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristina, medic apreciat la Spitalul „Parhon“ din Iaşi, are la activ peste 110 salturi cu paraşuta şi este cunoscută în circuitul naţional de kick boxing.

Aşa cum singură mărturiseşte, Cristina nu ar fi avut cum să nu facă mişcare având în vedere că provine dintr-o familie unde sportul este la el acasă.
„Pasiunea pentru sport o am de la tata, care nu ne lăsa să plecăm la şcoală dimineaţa dacă nu ne făceam un duş rece pentru călire“, povesteşte tânăra, care a cochetat cu baschetul, voleiul şi karate-ul înainte de a face paraşutism timp de şapte ani. Antrenamentele de la această disciplină sunt mult mai dificile decât s-ar aştepta cineva.


„Pentru licenţă trebuie să stăpâneşti noţiuni de aeronautică şi meteorogie şi să îndeplineşti o serie de normative de viteză, forţă şi rezistenţă. În fiecare dimineaţă alergam câte trei kilometri pe câmpul de zbor“, spune Cristina, care are la activ 110 salturi cu paraşuta. O pereche de mănuşi de box pe care le-a găsit în casă au adus-o pe tânără la sala de kick boxing a maestrului Mihai Constantin.


„Mihai credea în potenţialul nostru mai mult decât credeam noi. În felul acesta am progresat foarte mult“, precizează Cristina, care în primul an de kick boxing a cucerit două medalii de bronz la categoria sub 52 de kilograme de la Campionatele Naţionale.


Rezidenţiatul, mai greu decât kick boxingul


„Avantajul meu a fost faptul că am fost foarte înaltă pentru această categorie. Am ajuns însă apoi la rezidenţiat, unde este şi mai greu decât la kick boxing şi a trebuit să renunţ la activitatea competiţională“, explică Cristina, care mai practică pentru întreţinere acest sport, chiar dacă între timp a ajuns medic chirurg la Secţia de Urologie a Spitalului „Parhon“ din Iaşi.


În ceea ce priveşte cariera, Cristina a luat drumul Medicinei tocmai pentru că i s-a părut o facultate grea, dar pe care a făcut-o din pasiune. „Chiar dacă medicii din România uneori mai greşesc, cu toţii pornesc la drum ca tineri pasionaţi de meseria lor“, este de părare Cristina, care îşi doreşte pe viitor să practice urologie pediatrică.


În prezent, Cristina mai merge la o sală de căţărat din Iaşi, dar practică şi sporturile sezoniere de iarnă. Printre tipurile de mişcare pe care ar dori să le mai încerce se numără scrima, dar gândul medicului chirurg este tot la paraşutism. „Mi-aş dori să sar de la înălţimi mai mari. În acest fel aş avea mai mult timp să fac acrobaţii în aer“, explică Cristina.

întrebări şi răspunsuri
Cât de greu este să faci kick boxing?
Este un sport care te duce la limită pentru că simţi că trebuie să dai mai mult decât poate duce corpul tău. Cel mai greu este în timpul unui meci, când simţi că-ţi dai ultima suflare. Dar în luptă înveţi mai mult decât din orice antrenament, la fel cum o intervenţie chirurgicală te învaţă mai mult decât oricâte cursuri ai citi.


Ce nu-ţi place la competiţiile de box?
Faptul că arbitrii îţi pot anula munca. Am luptat o dată la Chişinău cu campioana Moldovei la box. Chiar dacă am dominat partida, arbitrii au dat meciul adversarei mele pentru că ar fi fost jenant să piardă. Probabil că nu ştiau că sunt şi eu basarabeancă.

ce-i place
 „Ador lumina soarelui, dacă nu-i soare câteva zile intru în depresie“, explică Cristina. Tinerei îi place la nebunie îngheţata de vanilie şi se bucură de fiecare dată când vede oamenii sănătoşi.


ce nu-i place
 „Nu îmi place să pierd, indiferent ce fac.Nu vreau să pierd nici timpul pentru că mă consider o persoană eficientă. Nu-mi plac gropile de pe şoselele din Basarabia, sunt mai multe şi mai c runte decât cele din România“, spune Cristina.

profil
născută. 8 iunie 1979, Chişinău.
studii. Universitatea de Medicină, Iaşi.
familie. Necăsătorită.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite