Portret/ Cristian Dănilă este cel mai bun poliţist din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agentul şef principal a fost ales „Poliţistul anului“ în 2009. Lucrează la Secţia II de Poliţie din Iaşi şi asigură liniştea locuitorilor în zona Gară - Canta - Copou.

După două nominalizări la titlul de „Poliţistul anului”, zeci de infractori trimişi în spatele gratiilor şi o carieră plină de aventuri, Cristian Dănilă, agent şef principal la Secţia II de Poliţie Iaşi, a fost ales de şefii Inspectoratului Judeţean de Poliţie drept cel mai bun om al legii în 2009 din judeţ. 

Poliţistul şi-a trecut pe răboj anul trecut nu mai puţin de 60 de flagrante realizate în timp ce veghea asupra liniştii ieşenilor. Aplaudat de toţi colegii, Cristian Dănilă este de părere că titlul de „Poliţistul anului“ ar trebui să fie acordat nu doar unui singur om, ci unui întreg departament.

„Mai mult ca sigur nu aş fi reuşit să ajung la această performanţă dacă n-aş fi fost ajutat în decursul timpului de colegii mei de la Secţia II. Sunt nişte oameni minunaţi şi mereu am găsit sprijin la ei“, spune Cristian Dănilă. După absolvirea Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr“ de la Câmpina, Cristian Dănilă a lucrat mai mulţi ani la Postul de Poliţie de la Scânteia, unde a aflat că a fi poliţist în comună nu e deloc un lucru uşor.

„Pe atunci nu aveam nici măcar maşină de scris şi patrulam numai pe jos. Din când în când mai apelam la ajutorul sătenilor să ne ducă cu o căruţă dintr-un loc într-altul“, îşi aminteşte poliţistul anului.

Vine la serviciu cu două ore mai devreme

Pentru a fi un poliţist bun la Siguranţă Publică, Cristian Dănilă este de părere că nu trebuie să-ţi lipsească flerul, intuiţia şi norocul.

„În plus, trebuie să-ţi cunoşti foarte bine zona în care patrulezi şi, mai ales, oamenii din aria respectivă. Atunci când ieşim în stradă, le cer colegilor mei să fie foarte atenţi la tot ce se întâmplă în jurul lor. Ca o glumă, ar trebui să le fie capul ca un girofar“, spune amuzat ieşeanul. Cristian Dănilă obişnuieşte să vină la serviciu cu aproximativ două ore mai devreme, pentru a avea timp să se pună la punct cu tot ceea ce s-a întâmplat în intervalul cât a lipsit şi pentru a-şi pregăti strategia din ziua respectivă.

„De regulă, primul loc în care ajung când plec pe teren este zona Gării. Cred că aici se găseşte cea mai diversificată paletă de infracţiuni: tâlhării, furturi, consum de droguri. Îmi închei patrula în Păcureţ, unde cele mai mari probleme le avem cu minorii care fură din autoturisme“, explică agentul şef principal.

Nici cea mai selectă zonă a Iaşiului, Copoul, nu este lipsită de pericole, dezvăluie omul legii. „Sunt foarte multe discoteci şi, dacă nu suntem prezenţi tot timpul, se lasă cu bătăi mari“, mai spune Cristian Dănilă.

Profil

Născut: 24 septembrie 1976, Vaslui.
Studii: Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr“ Câmpina.
Familie: Căsătorit, are o fetiţă.

Întrebări şi răspunsuri

De ce aţi ales să îmbrăcaţi uniforma de poliţist?
În primul rând cred că cel mai mult m-a atras prestanţa pe care ţi-o oferă această meserie. N-am avut poliţişti printre rudele apropiate, dar ideea de-a face ceva bun pentru semeni mi-a surâs dintotdeauna.

Dacă ar fi să alegeţi din nou meseria, tot cea de poliţist ar fi?
Cu siguranţă aş merge pe acelaşi drum, şi tot la Siguranţă Publică. Mărturisesc că, la început, mă atrăgea să stau în birou şi să fac anchetă, acum prefer să merg pe teren, să fiu mereu în centrul acţiunii.

Ce-i place
Dacă ar avea timpul necesar, Cristian Dănilă ar călători peste tot în lume sau ar ieşi împreună cu prietenii. „Când mai am puţin timp liber, mai ies cu băieţii fie la un tenis de câmp, fie de masă. În plus, dimineaţa, îmi place mult să frunzăresc presa, să fiu la curent cu noutăţile“, spune agentul şef principal.

Ce nu-i place
Cel mai mult îi displac oamenii cu două feţe, care una spun şi alta fac. Nu-i place nici lipsa activităţii. „Dacă ar trebui să stau închis numai într-un birou, cred că m-aş urca pe pereţi. M-am obişnuit să caut infractorii acolo unde acţionează şi să-i dau pe mâna justiţiei“, precizează ieşeanul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite