Portret/ Ana Grunzu face păpuşi ecologice de-o şchioapă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meşterul popular Ana Grunzu creează din pănuşile  de la porumb personaje de poveste. Micile jucării au stârnit admiraţia copiilor, dar şi a adulţilor. Personajele din pănuşă, urcate pe bucăţi de lemn şi prezentate în târgurile din ţară şi străinătate, îşi trag seva din copilăria meşterului Ana Grunzu. 

Primii ani din viaţă au alimentat imaginaţia copilului crescut pe meleaguri sucevene.

Strânge materialele din toamnă

„M-am născut aproape de Fălticeni, la Horodniceni. Oamenii din locurile acelea, ale copilăriei mele, erau foarte harnici şi mereu în mişcare. Mergeau la târguri şi aveau costumaţii specifice. Era o zonă la poalele munţilor şi fiind frig, oamenii erau mai tot timpul îmbrăcaţi cu haine călduroase. Fiind copil, mi-am întipărit în minte imaginea unor săteni, pe care încerc să-i surprind prin păpuşile pe care le fac“, îşi aminteşte meşterul.  La 45 de ani, a început să lucreze cu pănuşi de porumb şi diferite boabe. „În 2004 am început să fac figurine din pănuşi de câţiva centimetri. Câteva persoane m-au încurajat să continui pentru că şi-au dat seama de frumuseţea lor arhaică. În scurt timp, le-am perfecţionat“, explică meşterul.

Ana Grunzu spune despre păpuşile sale cu faţa lucrată din boabe de fasole că reprezintă figura ţăranului român. „Încerc să arăt şi ocupaţia lor. Pun păpuşilor furci, traiste, coşuleţe, coase sau măturoaie“, spune Ana Grunzu. Meşterul susţine că adună pănuşile de toamna, când se recoltează porumbul.

După ce le tratează după o reţetă proprie, începe să le confecţioneze. „Eu nu pot să fac demonstraţii la târguri pentru că durează din momentul în care aduc pănuşile acasă până ajung să îmbrac o păpuşă. Fac păpuşile din materiale naturale“, afirmă Ana Grunzu. 

Face ornamente de iarnă din pănuşă şi coji de nucă

Aceasta mai execută şi păpuşi pe linguri de lemn îmbrăcate în costume populare. Totodată, Ana Grunzu execută şi globuri sub formă de păpuşi din pănuşi, dar şi din coji de nucă.

Mai mult, meşterul face măşti populare şi mărţişoare. Viaţa a adus-o în Iaşi, unde s-a căsătorit, iar o perioadă a neglijat bogăţiile care se ascundeau în sufletul său. De şase ani, de când s-a apucat de lucrat cu pănuşi, şi-a prezentat creaţiile la târguri din toată ţara, dar şi din Franţa. Meşterul susţine că lucrează cu bucurie păpuşile, dar îi vine foarte greu din cauza miopiei de care suferă. 

Profil

Născută: 7 aprilie 1959, la Horodniceni, Suceava.
Studii: Liceul de Chimie din Suceava.
Familie: Este căsătorită şi are trei fete.

Întrebări şi răspunsuri
Cam cât durează etapele de execuţie a păpuşilor?
Fac mai multe deodată pentru că le concep pe bucăţi. Într-o săptămână fac în jur de 50. La faţă este migălos pentru că folosesc seminţe mici. Fiecare păpuşă are expresia ei.

Cum aţi ajuns să creaţi aceste păpuşi?
Toate se trag din copilărie. La şcoală vedeam numeroase obiceiuri populare. Când eram mică, eram receptivă la strigăturile pe care le auzeam la nunţi. M-a fascinat viaţa de la ţară cu obiceiurile ei arhaice.

Ce-i place
Îi plac poveştile şi ar vrea să-şi perfecţioneze tehnica de lucru cu păpuşi din pănuşă. „Vreau să fac permanent ceva nou. Mă tentează tot ce e frumos“, spune Ana Grunzu.

Ce nu-i place
Crede că meşterii populari ar trebui să fie susţinuţi şi încurajaţi de autorităţile publice, dar şi promovaţi la târgurile din ţară şi străinătate. „Am vrea să simţim că suntem ajutaţi să reprezentăm Iaşiul“, a spus meşterul.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite