Portret/ Alexandru Vlad Iosub, actorul de la Facultatea de Litere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A obţinut premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internaţional Francofon de Improvizaţii şi Teatru Universitar din Timişoara şi s-a specializat la Avignon.

Cu privirea ageră şi cu zâmbetul pe buze, Alexandru vorbeşte deschis despre pasiunea care-l face să-şi schimbe măştile şi să pătrundă în alte lumi.
Tânărul îşi aminteşte că în clasa a V-a a simţit pentru prima dată ce înseamnă să intri în pielea personajelor, pe o scenă improvizată în faţa secretariatului şcolii. „Am prezentat cu nişte colegi fragmente din operele lui Molière în cadrul Zilelor Şcolii. Costumele erau regie proprie. Luam nişte haine mai vechi la care adăugam accesorii“, îşi aminteşte tânărul.


Repetiţii cu emoţii pentru trupa de teatru


Reacţia publicului l-a făcut să-şi descopere pasiunea pentru actorie. „Trebuie să vezi ce zice omul de rând, că pentru el joci. Reacţia ne-a dat curaj, cu toate că pregăteam un spectacol într-un timp foarte scurt, de două-trei săptămâni“, mai spune Alexandru. În perioada liceului tânărul nu a mai avut ocazia să urce pe scenă pentru a-şi arăta talentul. În 2007, când trecea pe holurile facultăţii, ochii i s-au oprit pe un anunţ pentru preselecţia trupei francofone de teatru de la Facultatea de Litere, „Pluriel“.


„Trebuia să pregătesc două texte, unul în română şi altul în franceză şi să le prezint pe scenă. M-am gândit să încerc pentru că aveam deja microbul teatrului în mădulare“, explică studentul. A fost selectat de directorul trupei, Marina Mureşanu, şi de regizorul de atunci, Irina Popescu Boieru. „Am recitat două poezii. Emoţiile erau amestecate cu încredere pentru că mai urcasem pe scenă până atunci. Am fost aleşi 15, dintre care s-au mai retras“, spune tânărul. Înainte de începerea repetiţiilor pentru prima piesă a lucrat foarte mult la pronunţie. „Jucam rolul unuia căruia îi plăcea să se audă vorbind. Trebuia să trag de cuvinte, să le întind, pentru că ce ziceam stârnea râsul“.


A făcut stagiu de pregătire la Avignon


După un an a început repetiţiile pentru piesa „Delir în doi“, de Eugen Ionesco, iar în paralel pentru Festivalul Internaţional Francofon de Improvizaţii şi Teatru Universitar din Timişoara. „În cadrul festivalului am obţinut premiul I, pentru cel mai bun actor, care se acordă o dată în viaţă, iar cu trupa am luat locul III“,  mai spune Alexandru. Premiul obţinut a constat un stagiu de formare la Avignon. Cele zece zile petrecute alături de tineri din Israel, Serbia, Albania, Ungaria, Franţa, Luxemburg, Maroc, Algeria, Canada, SUA şi Belarus l-au ajutat să înveţe foarte mult. „Ne puneau să anticipăm ce urma în piesă sau despre ce este vorba într-un roman, privind câteva poze“, explică Alexandru.

întrebări şi răspunsuri
De ce ai ales teatrul?
Am participat la preselecţie la îndemnul fostei diriginte din liceu, Liliana Grigore. La teatru e un alt mediu, un mediu intelectual şi, în plus, cunoşti mulţi oameni.
Ce-i trebuie unui actor?
Să fie determinat, să-i placă ceea ce face, să fie deschis la sugestii şi îndrumări, să fie dispus să înveţe şi în acelaşi timp să îmbine cu ceea ce ştie el. Nu în ultimul rând, contează capacitatea de adaptare şi imaginaţia.
Ai un actor preferat?
Îmi place Victor Rebengiuc pentru că înainte de a fi actor, e om. Am văzut un interviu cu el şi am fost impresionat de modestia lui. În plus, mi-a plăcut interpretarea magistrală din „Moromeţii“.

ce-i place
Tânărul actor mărturiseşte că îi place să organizeze „câte o agapă prietenească şi câte o lectură interesantă“. „Sunt obsedat de curăţenie şi îmi place să dau cu mopul“, explică Alexandru.

ce nu-i place
Urăşte prostul gust şi aglomeraţia din autobuze. „Nu suport mai ales când se urcă toţi şi stau în uşă sau când nu se ţin de bară şi se sprijină de mine, călătorind unul pe bombeul celuilalt“, spune studentul-actor.

profil
născut. 12 iulie 1987, Iaşi.
studii. Anul III, Facultatea de Litere a Universităţii „Al. I. Cuza“, Iaşi.
familie. Are un frate şi o soră.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite