Portret/ Alexandra Drăgoi găseşte inspiraţie în lumea umbrelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Drăgoi
Alexandra Drăgoi

La 17 ani şi-a vernisat prima expoziţie de instantanee. Tinerei îi plac fotografia urbană şi reportajul foto şi-şi găseşte inspiraţia în jocul dintre lumini şi umbre.

Alexandra Drăgoi a ajuns să urmeze un curs de artă fotografică din curiozitate şi, în mai puţin de un an şi jumătate, a avut prima expoziţie personală.     

„Expoziţia arată evoluţia mea într-un an şi jumătate. Am încercat să găsesc modul propriu de a fotografia. Am intitulat expoziţia «Lumi paralele» pentru că oamenii nu se uită în jur, nu sunt atenţi la sensurile lucrurilor. Am încercat să surprind detaliile“, explică tânăra. Aceasta susţine că una din temele preferate este cea a umbrelor, cu care îi place să se joace de câte ori poate.
În alb şi negru

Tânăra consideră că este mai uşor să surprinzi esenţa lumii prin fotografii alb-negru. „Asta mă ajută să scot în evidenţă detaliile şi subiectele“, afirmă Alexandra Drăgoi. Dacă ar fi să aleagă între a surprinde oameni sau peisaje, tânăra ar miza pe fiinţele vii pentru că spaţiul în care trăieşte nu-i oferă posibilitatea de a fotografia peisaje spectaculoase. „Oamenii sunt foarte expresivi, mai ales în mediul rural. Nu cred că poţi găsi în toată Europa asemenea expresii. Lumea din vestul continentului este prea perfectă“, este de părere Alexandra.

Ar vrea să-şi continue studiile în afară

Tânăra a început treptat să descopere lumea din jurul său prin lentila aparatului foto şi vrea să transforme pasiunea în profesie. „Este un hobby, dar vreau să continui cu această pasiune, cu toate că este destul de greu în România să mă ridic. Nu doar din punct de vedere material. Mă uit la cei de vârsta mea şi văd cum dau la o parte cultura. De aceea, nu cred că mi-ar cumpăra fotografiile“, consideră tânăra artistă.

Alexandra Drăgoi spune că-şi doreşte să plece din ţară pentru a-şi continua studiile. „Aş dori să urmez facultatea în Franţa, unde aş putea să mă realizez şi ca fotograf“, afirmă adolescenta. Alexandra susţine că mama sa a sprijinit-o în a-şi cultiva  pasiunea pentru fotografie.

Tânăra crede că pentru a fi un bun fotograf este nevoie de răbdare (pentru a prinde subiectul) şi de talent. Alexandra Drăgoi a obţinut, anul trecut, premiul I la secţiune Tineri a concursului „Fotomaraton“.

Profil

Născută: 26 iulie 1993, Piatra Neamţ.
Studii: Liceul Waldorf, clasa a XI-a.
Familie. Singură la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri

Când ai făcut prima fotografie?
Prima fotografie, de când am aparatul meu, am făcut-o acum un an şi jumătate, după un curs la care am participat. Aşa am început să înţeleg această artă. M-a învăţat să dau sens unor lucruri pe care mulţi le consideră inutile.

Unde ţi-ar plăcea să călătoreşti şi să faci fotografii?
Cred că în Africa, sunt fascinată de această lume. Mi-ar plăcea să surprind viaţa triburilor din această parte a lumii şi modul, cu totul altfel, de a exista. Cred că acolo este un tărâm care nu a fost încă descoperit. Tot ce este legat de acest continent mă atrage.

Ce-i place
Adoră muzica jazz şi rock. Printre plăcerile cele mai mari se numără călătoriile şi lectura. „Îmi place să cunosc lumea din jurul meu. Sunt momente când vreau să ies şi să mă exprim prin fotografie“, a spus Alexandra.

Ce nu-i place
Oamenii care nu fac nimic şi nu valorifică ceea ce au. Respinge persoanele inculte, deoarece crede că nu ai ce învăţa de la acestea. Îi pare rău
că nu mai poate
juca tenis.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite