Portret/Patricia Ţibîrnă, „Baletul este limbajul ascuns al sufletului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patricia Ţibîrnă
Patricia Ţibîrnă

Patricia Ţibîrnă şi-a trăit viaţa în paşi de dans. La trei ani a urcat pentru prima dată pe scenă şi, de atunci, nu a mai renunţat la dans. Patricia a învăţat să danseze înainte de alfabet. De la vârsta de trei ani a fost înscrisă de părinţi la dans sportiv şi tot atunci a urcat pentru prima dată pe scenă.

„Îmi plăcea foarte mult dansul sportiv şi am participat la multe competiţii. În clasa a IV-a însă am renunţat pentru balet“, povesteşte Patricia. A dat admitere la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă“, la Secţia Coregrafie şi de opt ani a rămas fidelă baletului.

„La început a fost uşor la balet pentru că domnul profesor făcea ca totul să pară o joacă. Apoi a devenit din ce în ce mai dificil şi a trebuit să muncesc mult“, spune Patricia.

A dansat pe scenele din Italia

În clasa a V-a a debutat şi pe scena Teatrului Naţional din Iaşi, interpretând un rol de păpuşică în baletul „Spărgătorul de Nuci“. Au urmat ore în şir de muncă şi de stat pe poante, iar în timp rănile de la picioare au dispărut. Problemele de sănătate pe care le-a avut în timp nu au dezarmat-o pe Patricia, care a continuat să exerseze aproape zilnic. „Baletul este limbajul ascuns al sufletului, este un citat din Martha Graham după care mă ghidez. Consider că acest citat explică ce înseamnă baletul pentru mine“, este de părere balerina.

Orele de muncă nu au rămas nerăsplătite. În clasa a VII-a şi a VIII-a s-a clasat pe primul loc la olimpiadele regionale de profil, iar în clasa a XI-a obţinut locul trei la Olimpiada Naţională cu variaţie de Jiri Kylian.

„În clasa a IX-a şi a X-a nu am obţinut niciun premiu, însă acest lucru nu m-a dezarmat ci am considerat că este o experienţă din care am avut de învăţat. În clasa a XI-a am avut succes cu o variaţie de dans contemporan, dar acest lucru nu ar fi fost posibil fără ajutorul doamnei Cornelia Ţigănaşu“, povesteşte Patricia.

Balerina şi-a continuat colaborarea cu Opera din Iaşi şi a fost distribuită în „Romeo şi Julieta“, „Cenuşăreasa“, „Don Quijote“, iar pe 13 decembrie va dansa din nou în „Spărgătorul de nuci“. „Anul trecut am avut pentru prima dată spectacole în străinătate cu artiştii Operei din Iaşi. Am dansat timp de o lună pe scenele din Italia“, povesteşte artista.

Patricia spune că profesorii de la „Octav Băncilă”: Gheorghe Iftinca, Nina Brezuleanu şi Cornelia Ţigănaşu au ajutat-o să facă performanţă chiar şi în condiţii improprii. „Din păcate, avem doar două săli de balet şi nu pot spune că se ridică la standardele celor de la Cluj sau Bucureşti“, spune balerina.

Profil

Născută: 30 iunie 1991, Iaşi.
Studii: Elevă în clasa a XII-a la Coregrafie, Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă“.
Familie: Singură la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri

Preferi mai mult baletul clasic sau cel contemporan?
Mie îmi place mai mult baletul contemporan pentru că mişcările vin din suflet. În schimb baletul clasic este mai greu şi totul este mai rigid.

Ce planuri de viitor ai?
Nu m-am decis încă la ce facultate am să dau admitere. Aş dori să aleg ceva de viitor, dar nu neapărat să dau admitere la Coregrafie. După liceu îmi doresc ca, în paralel cu facultatea, să lucrez la Opera din Iaşi.

Ce-i place
Artistei îi plac fructele şi dansul. „ Marea mea pasiune este dansul, fie că este clasic, sportiv sau contemporan“. De asemenea, Patriciei îi place să citească. „Cartea mea preferată este „Singur pe lume“ de Hector Malot”, spune artista.

Ce nu-i place
Patricia nu suportă minciuna şi persoanele invidioase. „Prefer ca cineva să-mi spună în faţă ce crede despre mine decât să spună lucruri neadevărate în absenţa mea“, este de părere balerina.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite