Portret/Nicolae Vlad, pionierul zborului cu deltaplanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Vlad (74 de ani) a pus bazele deltaplanorismului în România şi a demonstrat că limitele pot fi învinse cu ajutorul voinţei. Primul său zbor a fost şi o premieră naţională fiindcă până în 1974 deltaplanul era o necunoscută în România.

Nicolae Vlad era inginer la Combinatul de Fibre Sintetice din Iaşi şi a plecat cu o echipă de la fabrică în California, la San Diego, pentru a studia tehnologia de peste Ocean folosită pentru producerea fibrelor sintetice.

„În 1974, fabrica m-a trimis împreună cu opt colegi să ne familiarizăm cu tehnica folosită de americani pentru transmiterea online a comenzilor în producţia de fibre sintetice“, povesteşte Nicolae Vlad.

Primul zbor l-a făcut pe dunele de nisip din Mexic

În timpul vizitei în oraşul american, ieşeanul a asistat întâmplător la o demonstraţie de zbor şi s-a ţinut scai după organizatori, pe care i-a rugat să-l înveţe noţiunile de bază ale zborului cu deltaplanul.  „Am vorbit atunci cu Bob Skinner, fost pilot şi paraşutist în US Forces, care mi-a spus că trebuie să trecem graniţa în Mexic pentru zbor.M-am învoit pe loc. Nu-mi venea a crede că voi reuşi să-mi îndeplinesc visul de-o viaţă“, explică inginerul.

Totul s-a petrecut la aproape 50 de kilometri de Tihuana. „Este o experienţă pe care mi-e greu s-o descriu în cuvinte, chiar şi acum, după 35 de ani. După ce mi s-au explicat paşii, mi-am luat inima în dinţi şi mi-am luat avânt de pe o dună de nisip. A fost ceva magic“, spune Nicolae Vlad.

A deschis club de planorism la fabrică

„Imediat după întoarcerea acasă am început să fac un aparat de zbor de la zero. Fără să-mi dau seama, am implicat în proiect foarte mulţi oameni. Pânza pentru deltaplan am reuşit să o obţinem în urma unei colaborări între combinat şi fabrica de ţesături Victoria. Fiindcă voalura avea culoarea verde, deltaplanul s-a numit «Lăcusta»“, spune ieşeanul.

La primele probe, „Lăcusta“ a făcut doar salturi, dar Nicolae Vlad nu s-a dezarmat şi a perfecţionat aparatul. În anii care au urmat, a reuşit să înfiinţeze un club de deltaplanorism la Terom.

Profil

Născut: 6 iunie 1935, Târgu Mureş.
Studii: Facultatea de Electrotehnică, Institutul Politehnic Bucureşti.
Familie: Este căsătorit, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri

Cum a evoluat deltaplanorismul la Iaşi?
Întâi am creat clubul deltaplanoriştilor la Terom, care s-a numit Aero Delta Club (ADC) Terom. De aici s-au desprins alte două aerocluburi importante ADC Tomiris şi ADC IJTL, societatea de transport în comun din Iaşi din acea perioadă. 

Ce performanţe au atins elevii dumneavoastră?
Sunt mulţi tineri alentaţi pe care i-am învăţat să zboare. Sunt mândru mai ales de Nelu Nangiu, fost campion naţional la deltaplanorism, stabilit acum în Austria. Este un pilot foarte talentat, ca şi Miki Barac, care a pus bazele aeroclubului din Miercurea Ciuc. În această vară am zburat cu el la Miercurea Ciuc cu parapanta.

Ce-i place
„Îmi place să zbor şi-mi place foarte mult fizica. Toată viaţa am făcut experimente de fizică şi inovaţii pentru că mi-a plăcut să testez teorii universale, să le caut punctele slabe. Poate că multe dintre ele nu sunt aplicabile în practică, însă majoritatea dovedesc lacune existente în ştiinţă, care pot fi completate de cercetători“, afirmă deltaplanistul.

Ce nu-i place
„Nu-mi place lipsa de activitate şi nici sedentarismul. Nu-mi plac oamenii rău intenţionaţi, care distrug lucrurile bune pe care le văd în jurul lor“, spune Nicolae Vlad. Nu-i suportă nici pe lăudăroşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite