Portret/Nicolae Busuioc a adunat scriitorii ieşeni în dicţionar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are o colecţie personală de 6.000 de cărţi, iar în urmă cu 13 ani Nicolae Busuioc a publicat un volum despre autorii Iaşiului contemporan.

Lui Nicolae Busuioc i-a plăcut lectura din copilărie. A devorat cărţile, iar pe măsură ce a intrat mai profund în universul lor a ajuns să fie şi mai pretenţios, să le selecteze. „La vreo 12 ani visam să ajung marele explorator al lumii, îi citisem deja pe Racoviţă, Nansen, Cook şi Amundsen“, îşi aminteşte scriitorul.

Profesor de gimnaziu la ţară

Dar cititul nu era totul. El era însoţit de caiete întregi în care copilul de atunci îşi nota fiecare titlu şi autor parcurs, făcea clasamente alfabetice, pe naţiuni, pe genuri literare, semne clare ale pasiunii pentru bibliografie, care avea să se transforme mai târziu în cea mai durabilă dintre profesiile încercate de Nicolae Busuioc.

A urmat liceul la Vaslui, ani de care-şi aminteşte ca de un timp încărcat de ideologia comunistă şi de lipsurile materiale. A avut însă şi norocul întâlnirii cu doi profesori- model (de română şi de biologie), care i-au influenţat destinul.După terminarea studiilor universitare, de Biologie-Geografie, Nicolae Busuioc s-a trezit profesor la ţară, la o şcoală gimnazială.

 A lăsat biologia pentru a intra în presă, zece ani fiind jurnalist la „Flacăra Iaşului“ şi „Vremea nouă“ din Vaslui. Astfel, şi-a făcut intrarea şi în cultură. Scriitorul a publicat până acum peste 150 de articole de specialitate (biblioteconomie şi biologie), peste 300 de articole în  ziare şi reviste din ţară.

A fost bibliotecar aproape trei decenii

Debutul literar şi l-a făcut cu volumul de interviuri „Oglinzile cetăţii“, în 1993. De atunci, au mai urmat în jur de 15 cărţi personale. Dar cea mai importantă întreprindere şi singura în spaţiul cultural în care activează este fără îndoială lucrarea „Scriitori şi publicişti ieşeni contemporani – 1945-2008“, publicată în 1997 şi aflată în 2009 la a treia ediţie.

Activitatea i-a fost şi răsplătită uneori. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi din Republica Moldova. Este posesor al Medaliei „Mihai Eminescu“ pentru întreaga activitate culturală, 2000, şi al Ordinului „Meritul Cultural“, acordat prin decret prezidenţial în 2004.

Din 1975 Nicolae Busuioc s-a angajat bibliograf principal la Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi“, unde a lucrat aproape trei decenii. Timp de 11 ani a fost şi directorul instituţiei. Tot el a fondat „Saloanele Internaţionale de Carte“ de la Iaşi şi Chişinău (1992-2001) şi bibliotecile de carte românească de la Chişinău şi Novi Sad.

„Salonul nostru a devenit o impresionantă carte deschisă. Spre el se îndreaptă din ce în ce mai multe edituri şi din ce în ce mai mulţi scriitori, în special din comunităţile româneşti de peste graniţă“, afirmă bibliotecarul. Scriitorul însă regretă că nici biblioteca, nici bibliotecarul nu mai sunt cele de altădată. „Lecturile au devenit fragile şi datorită concurenţei neloiale a mass-media, iar consecinţele sunt suportate mai ales de generaţia tânără, care utilizează superficial cartea“, adaugă autorul.

Este colecţionar pasionat

Nicolae Busuioc este şi un împătimit colecţionar. Biblioteca personală cuprinde în jur de 6.000 de volume, în care sunt integrate lucrări pe tema bibliofiliei, ediţii princeps, colecţii speciale, cărţi cu însemnări sau autografe.

Alături de cărţi, scriitorul a adunat peste 150 de sfeşnice şi cam tot atâtea icoane, pe lemn şi pe sticlă. La acestea se adaugă tot felul de vase, ceramică, antichităţi, amintiri din călătorii. „Am furat familiei o cameră, special pentru colecţiile mele“, încheie scriitorul.

Profil
Născut. 12 august 1939, comuna Fereşti, judeţul Vaslui.
Studii. Facultatea de Biologie-Geografie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“.
Familie. Este căsătorit, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Scrieţi cu uşurinţă sau creaţia presupune efort?
Scriu destul de greu. În faţa colii albe trăiesc un sentiment de neputinţă sau e poate numai teama de a nu aşterne banalităţi, de a nu deveni ridicol sau neinteresant în faţa posibililor cititori. În fond, scrisul te atrage când eşti angoasat de marile probleme ale vieţii şi simţi nevoia să le exprimi.
Ce reprezintă pentru dumneavoastră biblioteca?
Privită din afară, biblioteca pare o simplă dispunere a volumelor într-un spaţiu dat, dar în lăuntrul ei viaţa este complexă şi nobilă. Ritualul lecturii face parte din apanajul sufletului şi al minţii mele.

Ce-i place
Nicolae Busuioc a pus mereu pe primul loc cartea şi lectura. Pregătirea de biolog l-a apropiat şi de natură şi de călătorii. Îşi iubeşte foarte mult nepoţii. Nu în ultimul rând, bibliotecarul este şi un pasionat colecţionar de sfeşnice, icoane, cărţi şi antichităţi.

Ce nu-i place
Scriitorului nu-i place mediocritatea care s-a instalat în posturile de decizie şi în cele politice. Se simte deranjat şi de lipsa de caracter, care e un semn că omul nu e bine pus la punct nici cultural, cele două fiind strâns legate. Detestă ipocrizia, minciuna şi româneasca lipsă de continuitate în fapte.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite