Portret/Mihaela Petrilă vâsleşte pentru medalia de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra canotoare de la CSM-LPS Iaşi a câştigat toate competiţiile la care a participat în 2009, printre care şi titlul mondial în proba de dublu rame.

Deşi este una dintre tinerele canotoare de perspectivă ale României, Mihaela a ajuns să practice acest sport numai după ce profesorul ei de matematică i-a remarcat înălţimea şi anvergura deosebită a braţelor, pe când tânăra avea 13 ani.

Cadrul didactic a recomandat-o pentru nişte teste la Liceul cu Program Sportiv din Iaşi, în urma cărora Mihaela a trecut imediat la clubul CSM-LPS Iaşi, sub pregătirea antrenorului Ioan Lazariuc, iar rezultatele nu au întârziat să apară. „Domnul Lazariuc ştie exact cum să mă motiveze şi să scoată ce am mai bun în mine pentru a depăşi orice adversar“, spune tânăra sportivă.

„Mi-am sacrificat copilăria“

Primul semn că Mihaela vâsleşte pe direcţia curentului s-a văzut după aproape un an de antrenamente, chiar la primul concurs din carieră, unde tânăra canotoare a câştigat aur în proba de patru vâsle de la Campionatele de Fond în 2005. Medaliile au devenit tot mai numeroase. În 2006, tânăra a fost luată la Centul Olimpic de juniori, iar la zestrea Mihaelei s-au adăugat şi rezultatele pe plan internaţional, cum ar fi şase medalii de aur la Balcaniadă. De asemenea, din 2007 până în prezent, Mihaela şi-a îmbunătăţit constant rezultatele la Campionatele Mondiale de juniori, totul culminând cu medalia de aur câştigată anul acesta la dublu rame. Mai mult, anul competiţional 2009 s-a dovedit a fi unul de vis pentru sportiva ieşeană, care a reuşit performanţa să câştige zece medalii de aur la toate cele zece competiţii la care a luat startul.

În spatele acestui palmares impresionant se ascunde însă o muncă titanică. „Pot spune că mi-am sacrificat copilăria. Timp de 11 luni pe an sunt plecată în cantonament. Abia îmi mai văd familia de Sărbători şi în puţinele zile libere pe care le am la dispoziţie“, explică Mihaela, care nu regretă drumul pe care a început. „Toate sacrificiile şi greutăţile sunt justificate atunci când eşti pe podium şi îţi cântă imnul. La acestea se adaugă şi plăcerea de a face sport“, precizează sportiva.

Profil

Născută: 7 mai 1991,Paşcani.
Studii: Colegiul Tehnic„Gh. Asachi“, Iaşi.
Familie: Este singură la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri

Care este obiectivul tău pentru viitor?
Din 2010 voi concura la tineret şi aş dori să-mi încerc mâna şi la seniori. Ar fi fantastic dacă aş lua şi aur. Nu în ultimul rând, vreau să trag tare ca să prind Olimpiada de la Londra din 2012.

Ai un model în lumea canotajului?
Ambiţia mea este să egalez şi poate chiar să depăşesc performanţele obţinute de echipajul Viorica Susan – Georgeta Andrunache, care au făcut cinste României.

Ce-i place
Deşi face senzaţie în canotaj, Mihaelei i-ar fi plăcut mai mult să practice tenis de câmp, pe care îl joacă numai la nivel de amator. „Unul dintre cele mai frumoase aspecte ale vieţii de sportiv este acela că pot să călătoresc mult. În timpul liber prefer să stau cât mai mult lângă familie şi prieteni“, spune tânăra.

Ce nu-i place
Mihaela dezaprobă rivalitatea dintre sportivi, când aceasta depăşeşte graniţele competiţiei. „După ce câştigă o cursă, unii canotori nu scapă niciun prilej să se laude cu acel rezultat în faţa ta“, explică ieşeanca.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite