Portret/Florin Zalomir, muşchetarul şcolit în Legiunea Străină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Zalomir
Florin Zalomir

După ce a fost înrolat doi ani şi jumătate în cea mai prestigioasă armată din lume, Florin a revenit pe planşa de scrimă, iar în 2009 a cucerit aurul mondial cu echipa de sabie a României. Avea zece ani când a pus piciorul pentru prima dată în sala de scrimă a clubului CSM Iaşi.

După câteva lecţii predate de antrenorul emerit Iulian Biţucă, Florin a decis să vină la antrenamente în fiecare zi. Sub îndrumarea maestrului Biţucă, rezultatele nu au întârziat să apară.

„Pentru mine nu sunt atât de relevante performanţele pe plan intern, ci rezultatele internaţionale“, spune Florin, care la 17 ani şi-a trecut în palmares bronzul la Campionatele Europene (CE) de juniori, respectiv argintul la Campionatele Mondiale (CM) de juniori din 2000. Arta mânuirii sabiei de scrimă nu este singura pasiune a lui Florin.

A trecut testele admiterii în Legiunea Străină

„Dintotdeauna am fost fascinat de armată, de uniformele şi disciplina militară. Am avut ambiţia de a servi în cea mai prestigioasă armată din lume, motiv pentru care, în 2003, m-am dus în Franţa şi, după o lună de teste, am fost acceptat în Legiunea Străină“, spune Florin, al cărui stagiu în Franţa şi Afganistan s-a întins pe durata a doi ani şi jumătate. „După această experienţă, am revenit în ţară, unde m-am reacomodat repede pregătirii la scrimă, respectiv locul trei individual şi locul 1 cu echipa la CE de seniori“, adaugă Florin.

În 2007 şi 2008, echipa masculină de sabie a României a intrat într-un con de umbră, dar a revenit mai puternică ca niciodată anul acesta. Mărturie stau argintul obţinut de Florin cu echipa României la CE şi aurul de la CM, respectiv locul 6 individual la aceeaşi competiţie.

În finala pe echipe cu Italia de la CM, Florin a uimit asistenţa după ce a luptat până la capăt cu adversarul său, deşi îşi pierduse doi dinţi în urma unei ciocniri violente. „Nu am acordat o atenţie foarte mare durerii, nu am lăsat asta să mă oprească de la ceea ce aveam de făcut“, explică Florin.

Cu siguranţă, 2009 a reprezentat cel mai bun sezon din cariera scrimeurului ieşean. Pe lângă aurul câştigat cu echipa României, Florin a mai luat la CM şi locul şase la individual, precum şi argintul pe echipe la CE.

Profil

Născut: 21.04.1981, Iaşi.
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Iaşi.
Familie: Necăsă-torit.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost cel mai dificil moment din cariera ta?
Faptul că în 2008 am ratat Olimpiada de la Beijing. În acele momente am fost aproape să pun sabia în cui.

După aurul de la CM de anul acesta, ce obiective îţi propui în viitor?
Cel mai mult îmi doresc să continui seria rezultatelor bune pentru că mai mult nu pot obţine decât dacă particip la Olimpiada de la Londra din 2012.

Ce-i place
Aşa cum singur mărturiseşte, Florin este un împătimit al maşinilor şi al muzicii vechi, îndeosebi rock-ul clasic. În ceea ce priveşte alte sporturi, campionul ieşean mai joacă fotbal şi pleacă în drumeţii atunci când îi permite programul de antrenamente.

Ce nu-i place
Din cauză că 11 luni pe an este prin cantonamente, Florin nu stă mult timp alături de cei dragi. „Chiar dacă scrima este un sport foarte atractiv, din păcate nu beneficiază de expunerea mediatică pe care o merită“, încheie Florin.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite