Portret/Andreea Zoderu îi pune pe chiulangii cu burta pe carte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Zoderu
Andreea Zoderu

Are 17 ani, foarte multă energie, pe care o consumă cu activităţile extraşcolare, şi un plan apreciat la Bruxelles: să-i readucă în şcoli pe copiii care au abandonat studiile.

Visul Andreei Zoderu, elevă a Colegiului „Costache Negruzzi“, este fundamentat pe convingerea că pentru un tânăr cel mai important este să meargă la şcoală, să înveţe. Tânăra ieşeancă nu este o tocilară. Ştie să se distreze, să-şi petreacă cele câteva momente libere într-un mod constructiv şi să facă din studiu o ocupaţie cât se poate de plăcută.

A strălucit pe scena de la Bruxelles

„Când învăţ, ascult muzică. Pentru fiecare materie în parte am un anumit gen. De exemplu, dacă învăţ la matematică, ascult Lady Gaga. Dacă învăţ la română, cu siguranţă pun o muzică clasică, liniştitoare“, dezvăluie Andreea Zoderu unul dintre secretele care au ajutat-o până acum să aibă zece pe linie. Preocupată foarte mult de problemele cu care se confruntă tinerii de vârsta ei, Andreea Zoderu a reuşit să-şi treacă în palmares poate unul dintre cele mai importante momente din viaţa ei de elev. Ieşeanca, ajutată de „Junior Achievement Romania“, a fost singurul  elev român care a ajuns în finala unui concurs de creativitate şi inovaţie, desfăşurat în urmă cu puţin timp la Bruxelles, la care au participat aproximativ o sută de copii din 25 de ţări.

Dintre aceştia, doar 36, printre care şi Andreea, au fost declaraţi finalişti. Temele concursului au fost „Şcoala viitorului“ şi „Cum putem ajuta elevii să nu renunţe la şcoală“. Ideile Andreei Zoderu i-au impresionat inclusiv pe comisarul european pe probleme de Educaţie şi ministrul Educaţiei din Suedia, care făceau parte din juriu.

Stimulente pentru părinţi

Ieşeanca îşi aminteşte că a avut practic 24 de ore la dispoziţie să pună la punct un proiect, pe care urma să-l prezinte în doar trei minute. „Ne-am apucat de treabă pe la ora zece seara. Colegii de echipă erau tineri din Austria, Anglia, Portugalia, Norvegia. Pentru că la ei o astfel de temă nu avea aplicaţie, a trebuit practic să muncesc singură. Când le-am spus că la noi în ţară sunt destui tineri care renunţă la şcoală pentru că părinţii nu au bani să-i întreţină, au rămas uimiţi“, povesteşte Andreea Zoderu.

Pentru a-i convige pe părinţi să-şi lase copii la şcoală trebuie să le stârnească interesul. „Unii părinţi nu sunt de acord să cheltuiască bani cu şcoala dacă nu primesc ceva în schimb. Aşa că m-am gândit că trebuie să primească şi ei ceva de lucru la şcoala respectivă pentru a avea bani pentru copii“, spune tânăra.

Andreea s-a gândit însă şi la un sistem de burse pentru tineri, dar şi excursii în locuri unde aceştia nici nu au visat vreodată să ajungă.

Profil

Născută: 4 noiembrie 1992, Iaşi.
Studii: Colegiul Naţional „Costache Negruzzi“.
Familie: Este singură la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri

Ce se va întâmpla cu proiectul tău de a-i aduce înapoi în şcoli pe elevii de la ţară?
Mi-aş dori foarte mult să-l pot pune în practică, dar ce poate să facă un simplu elev? O persoană influentă ar reuşi mult mai bine. Şi merită pentru că este un proiect cu adevărat fezabil.

Spre ce te vei orienta după terminarea liceului?
Cel mai probabil, cred că voi urma Medicina. Nu ştiu încă ce specializare, poate Pediatrie sau Chirurgie. Dacă nu, voi alege domeniul afacerilor.

Ce-i place
Andreei Zoderu îi place să joace tenis de câmp şi să citească romanele Agathei Christie, dar şi pe cele de dragoste. Eleva este şi o mare amatoare de filme cu teme legate de viaţă. „La şcoală fac parte din clubul de film. Am văzut pelicule cu teme foarte bine structurate“, spune eleva.

Ce nu-i place
Tânăra spune că nu-i plac oamenii care nu spun ce gândesc sau care profită de naivitatea semenilor.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite