Portret/Teodor Munteanu profesorul de chitară care „Spune Ceva“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Munteanu
Teodor Munteanu

Compozitorul de muzică folk şi organizatorul „Varietăţilor la Ateneu“ este hotărât să creeze un cenaclu puternic, în cadrul căruia să se remarce tinerii talentaţi. Povestea ieşeanului îndrăgostit de muzica folk şi, bineînţeles, de chitara sa a început acum mai bine de două decenii.

Cenaclul „Flacăra“, personalitatea lui Adrian Păunescu şi cântările frecvente de pe malul Bahluiului l-au făcut să ia poezia şi muzica foarte în serios.

„Am fost un fan al Cenaclului «Flacăra» şi al maestrului Adrian Păunescu. Încă mai sunt. Cenaclul a fost un fenomen unic la noi, aduna zeci de mii de tineri. Se cânta muzică de foarte bună calitate, cu versuri adevărate, de o valoare inestimabilă. Este păcat că lumea le uită“, spune Teodor Munteanu.

Profesorul şi chitara lui

În perioada în care chitara îi devenise un bun canal de comunicare, avea să descopere că are şi alte abilităţi.

Înainte de a intra la facultate, a devenit profesor de limba română. „Muzica merge bine cu poezia, aşa că nu am ezitat să o folosesc la orele mele. Nu-i aşa că «Iarna» lui Alecsandri se învaţă mai uşor dacă e pusă pe note?“, întreabă el retoric.

După absolvirea facultăţii, a devenit profesor de engleză, dar nici atunci nu şi-a agăţat chitara în cui. „Profesorii de română, de engleză şi cei de muzică sunt cei care pot şi trebuie să organizeze activităţi artistice în şcoli, de aceea e bine să nu se îndepărteze de muzică“, spune ieşeanul.
A început să compună cântece pentru copii şi a fost apreciat. Nu a durat mult până ce câţiva elevi talentaţi, pregătiţi de el, i-au devenit colegi de trupă.

„Sunt în lumea showbiz-ului ieşean de ceva ani, din 1995, când am avut grupul «Blue Star»“, spune ieşeanul.
A urmat „Steaua Albastră“, o variantă ceva mai „românească“, iar acestuia un club de muzică uşoară care avea sediul la Casa de Cultură „Mihai Ursachi“. Îndrăgostit de folk, Teodor Munteanu a renunţat, după 12 ani, la catedră şi s-a dedicat muzicii sale, pe care a împărtăşit-o copiilor din şcoli şi grădiniţe.

Profesorul a lucrat, de-a lungul timpului, cu mici ieşeni al căror talent a fost confirmat şi la nivel naţional - Diana Prepeliţă, astăzi Dya, Mihai Emilian Nechifor, Ana Maria Boiangiu, Maritiana Antonie. Are un repertoriu cel puţin consistent: 11 CD-uri cu muzică pentru copii, iar numărul pieselor creşte de la o zi la alta.

Un cenaclu pentru cei care au ceva de spus

„Pe vremuri am făcut şi eu parte din Cenaclul «Columna» din Iaşi, condus de domnul Petru Frăţilă. Am cântat folk“, spune el.
În amintirea vremurilor în care tinerii talentaţi aveau multe variante de afirmare, Teodor Munteanu a înfiinţat propriul cenaclu. „Spune Ceva“ vine în ajutorul culturii ieşene, dar şi în ajutorul copiilor talentaţi care caută un mediu prietenos, un repertoriu şi un ghid într-ale muzicii“, explică compozitorul.

Profil

Născut: 31 iulie 1967, Iaşi.
Studii: A absolvit Facultatea de Litere, specializarea Rusă-Engleză, Universitatea „Al. I. Cuza“, Iaşi.
Familie: Este căsătorit, are o fetiţă.

Întrebări şi răspunsuri

Ce vă inspiră atunci când compuneţi?
Pentru mine, momentele în care compun sunt speciale. Mi se întâmplă cel mai des dimineaţa, când mă trezesc şi cântecul curge, fără să mă gândesc, ca şi cum cineva din altă lume mi-ar dicta totul.

Ce v-aţi propus să realizaţi prin Cenaclul „Spune Ceva“?
Îmi doresc mult să creez, să cânt muzică adevărată, poezie adevărată şi, în acelaşi timp, să dau şansa şi copiilor talentaţi să o facă. Cenaclul poate fi o rampă de lansare pentru ei, un mediu în care să-şi arate talentul şi în care să se dezvolte ca artişti.

Ce-i place
„Tot ce e frumos - muzica, poezia, oamenii, bunul simţ, chiar şi hainele frumoase“, spune ieşeanul.

Ce nu-i place
„Aroganţa, momentele în care sunt ignorat. Ca artist, ai o relaţie specială cu oamenii, ai un mesaj de transmis şi atunci simţi mai acut când nu eşti ascultat. Artiştii suferă“, explică Teodor Munteanu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite