Portret/Florin Caracala: „Teatrul contemporan rupe nişte bariere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Caracala
Florin Caracala

Pentru Florin Caracala teatrul nu mai are niciun secret. Până la vârsta de 22 de ani a jucat zeci de roluri, dar a şi regizat şi a semnat coregrafia unor spectacole.  Pentru Florin Caracala scena este practic a doua casă.  În urmă cu 16 ani a jucat pentru prima dată un rol într-o piesă şi de atunci  a fost prins de microbul teatrului.

A cochetat şi cu regia şi a avut curajul să pună în scenă piesa din „Haină de OM“ în care joacă doar deţinuţi.

„Mi-a plăcut să lucrez cu ei mai mult decât cu studenţii la Teatru. A însemnat foarte mult pentru mine spectacolul pe care l-am pus în scenă cu ei ca regizor, ca om şi ca idealist. Am câştigat atât de mult de la ei, cât nu am câştigat în zece ani de viaţă“, spune artistul.

Dus la teatru pentru că avea astm

Florin Caracala a ajuns la Teatru dintr-o pură întâmplare. Pe când avea 6 ani părinţii l-au înscris la o tabără de profil care se desfăşura la Lacul Sărat. „Părinţii au decis să mă trimită în acea tabără doar pentru că se desfăşura la Lacul Sărat. Eu aveam astm şi îmi făcea bine să merg în acea zonă. În tabără am obţinul premiul la interpretare, cu rolul Sfetnic din «Făt-Frumos când era mic» şi de atunci profesoara Antoaneta Trifu de la Palatul Copiilor nu m-a mai lăsat să plec“, povesteşte Florin Caracala. Astfel, de două ori pe săptămână mergea la cursurile de teatru şi zilnic, câte şase ore, la cele de balet. „Am avut multe momente în care am vrut să renunţ la amândouă. În cele din urmă am renunţat la balet pentru că am avut un accident la 16 ani“, spune artistul.

A urcat de nenumărate ori pe scenă şi a dat viaţă la zeci de persoanje, iar munca i-a fost răsplătită cu nu mai puţin de 187 de diplome. Pe când era în liceu a pus bazele unei trupe de teatru, a regizat şi a semnat coregrafia mai multor piese. „Trupa s-a numit Ludicii, apoi Moft şi Catharsis şi era formată din liceeni“, spune Florin Caracala. După ce a terminat liceul a decis să dea admitere la Facultatea de Coregrafie din Bucureşti. Însă la ultima probă de examen a ieşit din sală şi după doar câteva zile s-a înscris la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi la Secţia Arta Actorului.

„La admiterea de la Facultatea din Bucureşti am considerat că nu o să găsesc un punct comun cu Sergiu Anghel şi am ieşit din sală. Am venit la Iaşi şi am intrat al treilea la Actorie“, povesteşte artistul. Din al doilea an de facultate a jucat în „4x4“, un spectacol semnat de Alexandra Badea, apoi în „România! Te pup“.

A pus în scenă piesele „Tânăr caut job“, „Haina de OM“ şi „Fast Forward Now Rewind“.  „Ultima piesă de teatru am încercat să o regizez pornind de la amintirile mele despre Iaşi. Prin acest spectacol am încercat să arăt că lumea este o scenă de teatru şi toţi am fi actorii ei“, precizează regizorul. Lucrează într-un ritm halucinant, dar spune că nu are timp să se gândească la ce a realizat în trecut pentru că este prea preocupat să-şi pună în aplicare planurile pe care le are pentru viitor.

Profil

Născut: 24 martie 1986 la Ploieşti.
Studii: Student în anul III la Actorie şi anul II la Regie în cadrul Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi.
Familie: Necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri

Ce calităţi credeţi că trebuie să aibă un regizor?
Consider că un regizor trebuie să aibă toate calităţile şi defectele posibile, să încalce şi să respecte regulile. Trebuie să fie un om care atunci când se uită în ochii altuia să-i vadă toată viaţa.

Ce piese v-aţi propus să regizaţi în viitor?
Teatrul contemporan rupe nişte bariere şi deşi am regizat în ultima perioadă astfel de piese, mă gândesc să abordez şi zona teatrului clasic. Nu aş putea să vă zic mai mult pentru că niciodată nu-mi fac planuri înainte.

Ce-i place
Florin Caracala este pasionat de muzică. „Îmi place orice gen de muzică. Pot spune că printre preferaţii mei se numără atât Maria Tănase, cât şi Björk“, spune tânărul artist. Acestuia îi place şi cafeaua.

Ce nu-i place
Artistul nu suportă mall-urile. „Mi se par penibile şi consider că mall-urile sunt nucleul snobismului universal“, spune Florin Caracala. De asemenea, acestuia nu-i place convenţia şi convenţionalitatea.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite