Poluare de şase ori mai mare decât valorile normale la Iaşi. Edilii anunţă praf în ochi pentru următorii ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale au fost urecheate de către ministerul Mediului pentru fenomenul poluării care a atins cote ridicate la Iaşi. În replică, reprezentanţii Primăriei au anunţat că ieşenii vor inhala praful din aer şi în următorii ani din cauza lucrărilor de modernizarea a străzilor care vor începe peste câteva luni, pe proiecte europene.

Semn de primăvară la Iaşi: praf în ochi

Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului au înregistrat pe 4 martie o valoare foarte ridicată a poluării, de 285,68 de micrograme pe metri cubi de pulberi în suspensie, adică praf, în condiţiile în care valoarea zilnică normală este de doar 50.

Marş anti-poluare prin frig şi ninsoare

„Cauza principală a constituit-o suspensia nisipului utilzat ca material antiderapant în perioada de iarna, calitatea drumurilor, lipsa vegetaţiei. Pentru a ne încadra în valorile normale am întocmit Programul revizuit de gestionare a calităţii aerului în aglomerarea Iaşi“, a spus Dănuţ Pirchiu, directorul APM.

Praful din Iaşi scos forţat din oraş

În cadrul unei videoconferinţe, ministerul Mediului, Laszo Borbely le-a cerut autorităţilor locale să transmită într-o săptămână stadiul măsurilor luate în cadrul programelor de gestionare a calităţii aerului.

„În aceste planuri, puteţi introduce noi măsuri precum realizarea de perdele umede pentru maşinile care ies de pe şantierele de construcţii, spălarea străzilor şi îndepărtarea prafului de pe străzi, amenajarea de spaţii verzi şi scoaterea maşinilor din centru“, a recomandat ministrul.

Şefii din Primărie au explicat că spală străzile în mod regulat şi că poluarea are valori ridicate la Iaşi din cauza traficului rutier. Aceştia au amintit că Direcţia Vamală încă îşi desfăşoară activitatea în oraş, chiar dacă municipalitatea le-a pus la dispoziţie o platformă de 4.000 de metri pătraţi la intrarea în municipiu, în Păcurari.

Atenţie ieşeni! Edilii anunţă un an cu şantiere în tot oraşul

„Direcţia Vamală are activitate în mijlocul oraşului şi au fost discuţii ca maşinile de tonaj ridicat să nu mai intre în municipiu. Va trebui să întărim măsurile pentru că vom deschide şantierele pe fonduri europene. Va trebui să întărim disciplina în construcţii şi să monitorizăm maşinile care transportă nisip şi balast atât la sursă, cât şi pe şantier“, a spus Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite