Poliţiştii DNA şi-au chemat şefii la bară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La sediul DNA Iaşi mocneşte conflictul dintre procurori şi poliţiştii judiciari
La sediul DNA Iaşi mocneşte conflictul dintre procurori şi poliţiştii judiciari

Nemulţumiţi de calificativele primite pentru activitatea din 2009, cinci oameni ai legii ieşeni au dat Direcţia în judecată. Ofiţerii susţin că munca şi conduita lor a fost subapreciată de procurori, care nici măcar nu s-au obosit să-i cheme la un interviu, după cum prevede legea. 

Cinci ofiţeri de poliţie judiciară au dat în judecată Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Iaşi şi Bucureşti după ce au primit calificativul „bun“ la evaluarea activităţii şi conduitei profesionale din anul 2009.

Poliţiştii cer să fie catalogaţi cu „foarte bine“ şi-i acuză de superficialitate pe procurorii instituţiei care le-au conturat profilul profesional. Ei spun că nu au fost chemaţi la niciun interviu şi că şefii de la Direcţie le-au dat notele din rea-credinţă.

Evaluări contestate

„În momentul în care mi s-a pus la dispoziţie fişa de evaluare am văzut ciorna după care a fost dactilografiată. Pe aceasta erau completate în creion mai multe variante de calcul a punctajelor medii şi ponderate. Acest fapt conduce la concluzia că evaluarea s-a făcut în mod subiectiv, adică s-a stabilit întâi calificativul bun, apoi s-au acordat punctajele pentru fiecare criteriu“, susţine Dan Rotaru în plângerea adresată instanţei.  Ofiţerul şi colegii lui menţionează şi că fişa de evaluare este incompletă deoarece nu au fost trecute la rubrica constatări şi concluzii aspectele pozitive şi negative ale activităţii lor.  Poliţiştii arată că la „rezistenţa la stres“ au fost evaluaţi cu „bun“, deşi la „echilibru emoţional“ s-a consemnat „foarte bine“.

De asemenea, ei contestă şi calificativele obţinute la „modul de valorificare a informaţiilor obţinute“, „operativitate“, „volumul lucrărilor soluţionate“.

În schimb, magistraţii i-au evaluat cu „foarte bine“ la mânuirea armei, deşi poliţiştii susţin că nu au participat la trageri în 2009. Reclamanţii mai spun că, la începutul anului, şeful DNA Iaşi, Sorin Călin, le-a dat 30 de zile pentru ca „fiecare să poată lua o hotărâre cu privire la ce va face în viitor“. Călin le-ar fi spus că eficientizarea activităţii instituţiei este posibilă prin „înlocuirea tuturor ofiţerilor de poliţie judiciară de la Iaşi“. De altfel, doar unul din cei cinci petenţi mai lucrează acum la DNA.

Este poziţia ofiţerilor. Aşa înţeleg ei să-şi apere punctul de vedere. După ce vom vedea plângerile ne vom exprima şi noi un punct de vedere", a replicat procurorul Luminiţa Merişescu, purtător de cuvânt al DNA Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite