Iaşi: Poliţist achitat cere milioane daune de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a fost achitat anul trecut pentru complicitate morală la şantaj comisarul şef Ştefan Dascălu cere daune de milioane de lei de la statul român. Poliţistul spune că este decis să meargă până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a i se face dreptate

Mai citiţi şi:

www.adevarul.ro/articole/politist-acuzat-de-santaj-achitat.html

Comisarul-şef Ştefan Dascălu, din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie Iaşi  cere de la statul român 2,1 milioane de lei daune morale pentru că a fost acuzat pe nedrept de complicitate morală la şantaj. Pe lângă acestea, poliţistul solicită şi despăgubiri materiale de 40.162 de lei pentru că a pierdut  în anul 2005 un contract de muncă. Comisarul şef trebuia să lucreze în Italia în perioada concediului din anul 2005 însă nu şi-a putut onora contractul pe care-l avea  deoarece avea interdicţie de a părăsi ţara.


Mai mult, Ştefan Dascălu cere şi alţi 41.515 lei pentru cheltuielile de judecată efectuate în trei ani şi jumătate de proces. „Inculparea pe nedrept a constituit o piedică în calea evoluţiei unei cariere de 25 de ani, în care m-am afirmat în mod constant ca un bun profesionist. În tot cursul procesului penal viaţa socială, familială şi cea profesională a avut de suferit ”, a precizat Ştefan Dascălu, în plângerea adresată instanţei.


Poliţistul motivează că i-a fost afectată şi starea de sănătate, dar i-a fost redus şi salariul din cauză că a fost pus la dispoziţia Inspectoratului de Poliţie Judeţean. Printre cele 348 de pagini pe care le-a anexat la dosarul de la instanţă  poliţistul a adăugat şi certificatele de deces a fratelui şi a părinţilor. "Mi-am pierdut fratele, care a decedat în timpul judecăţii şi ambii părinţi care au trecut din această viaţă purtând cu ei o parte din umilinţa pe care aceste evenimente au adus-o asupra întregii familii", precizează comisarul şef în plângerea adresată judecătorilor.


 Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au acuzat pe Ştefan Dascălu că în anul 2005 s-ar fi implicat personal pentru recuperarea sumei de 30.000 de lei şi a unui laptop. Concret, bulibaşa din Ciurea, Ferdinand Stănescu, ar fi apelat la sprijinul poliţistului pentru a obţine informaţii despre Cătălin Chitaru, persoana care deţinea bunurile. Dascălu ar fi luat adresa din arhiva poliţiei şi chiar i-ar fi însoţit pe Mihalache şi Ferdinand Stănescu la domiciliul lui Chitaru.


Aici comisarul şef ar fi asistat impasibil la ameninţările adresate de Stăneşti familiei celui vizat. Însă, după trei ani şi jumătate de procese, comisarul-şef a fost achitat de instanţa supremă şi la sfârşitul anului trecut a fost repus în drepturi. Cu toate acestea Ştefan Dascălu spune că umilinţa îndurată nu va putea fi ştearsă niciodată. "Imaginea mea s-a deteriorat complet. Sunt decis ca în cazul în care nu voi primi despăgubiri să mă adresez Curţii Europene a Drepturilor Omului", a spus comisarul şef Ştefan Dascălu. Poliţistul se gândeşte dacă va acţiona în instanţă şi unul din ofiţerii DNA care a luat anumite declaraţii în cazul său. Primul termen al procesului de daune va fi în luna septembrie.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite