Iaşi: Un ieşean este „angajat“ ca martor la Poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 23 de ani, Constantin Parasca este om de afaceri, ajutor de poliţist şi elev în clasa a X-a

Tânărul a fost „racolat“ de oamenii legii în urmă cu zece luni. De atunci, participă activ la acţiunile acestora fără să primească vreun leu.

La începutul anului, Constantin Parasca din satul Dumitreştii Gălăţii, comuna Schitu Duca, a primit o propunere mai puţin obişnuită din partea angajaţilor de la postul de poliţie din comună.

„Mi-au spus că au nevoie de ajutor, mai ales pe linie rutieră. Existau foarte multe contestaţii din partea şoferilor opriţi, iar poliţiştii nu aveau cum să dovedească în instanţă că au dreptate“, povesteşte Constantin. Practic, tânărul trebuia să-i însoţească pe agenţi în maşină, pe post de martor-asistent, şi să confirme în faţa judecătorilor abaterile constatate de omul legii. „La noi în ţară s-a ajuns la o situaţie ciudată. Lumea ia poliţistul la mişto şi nu i se acordă credibilitate“, spune „ajutorul de şerif“.

Îi place la nebunie „jobul“

Noua ocupaţie l-a încântat imediat, mai ales că de mic şi-a dorit să fie de partea celor care aplică legea. „Îmi place munca de poliţist. Din păcate, eu făcusem profesionala. Băieţii de la post m-au convins să fac şi liceul. Acum sunt în clasa a X-a“, spune Parasca.

Când nu merge în misiuni sau la şcoală, tânărul se ocupă de o mică afacere deschisă în sat. „Sora mea m-a ajutat să deschid două magazine cu care reuşesc să mă descurc“, precizează tânărul.  O parte din banii câştigaţi sunt investiţi de Constantin în munca de voluntar. „La misiuni mai merg cu maşina personală. Uneori vin din oraş la Schitu Duca şi cu noaptea-n cap dacă trebuie“, spune tânărul.

„Mi s-a spus că sunt turnător“

Încet-încet, oamenii din comună au început să se „prindă“ că tânărul este mai mult decât un simplu simpatizant al poliţiştilor. „Mai în glumă, mai în serios, mi s-a spus că sunt turnător. Îmi place munca de poliţist. E o meserie pe care vreau s-o practic în viitor“, dezvăluie Constantin. Primele lui misiuni au fost la accidente rutiere.

„Îmi aduc aminte că un autocar lovise caii de la o căruţă. Am simţit un gol în stomac. Atunci, parcă nu mi-a mai plăcut la fel de mult să fiu poliţist. Apoi, m-am obişnuit“, povesteşte tânărul. Poliţistul Aurelian Mecu este coordonatorul lui Constantin. Omul legii spune că l-a ales pe tânăr pentru că „l-a citit“ că va face treabă bună. „Sperăm să atragem cât mai mulţi cetăţeni în treaba asta. Ei sunt voluntari şi nu informatori ai Poliţiei“, spune Mecu.

Poliţistul spune că au nevoie de ei pentru că legea este permisivă, iar oamenii legii trebuie să-şi asigure spatele. „Orice acţiune de reţinere a unei persoane poate fi văzută ca un abuz. Voluntarul poate sta într-o maşină şi înregistrează cu o cameră acţiunea noastră. Dacă se ajunge la contestaţii sau acuzaţii de abuz în serviciu, el este martorul nostru cheie în instanţă“, spune Aurelian Mecu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite