Poliţia Animalelor funcţionează la Iaşi cu un singur angajat. Vezi aici în ce cazuri a intervenit inspectorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În municipiu s-a înfiinţat un birou pentru apărarea drepturilor animalelor, dar ieşenii nu au aflat încă de el. Singurul inspector veterinar însărcinat cu atribuţii de poliţist „special“ spune că a primit doar trei cazuri fie de la DSV, fie de la organizaţii de protecţie a animalelor.

La fel ca în emisiunile de pe Animal Planet, la Iaşi s-a înfiinţat Poliţia Animalelor, dar acest birou este ca şi inexistent. „Nu m-a sunat nicio persoană care să reclame vreun abuz asupra animalelor, deşi sunt convins că sunt astfel de situaţii. Cazurile pe care le-am avut au venit fie de la DSV, fie de la Bucureşti“, a spus Ionuţ Nicşan, medic veterinar şi singurul inspector din Iaşi însărcinat cu protecţia animalelor.

3 cazuri în 14 zile

În 14 zile de activitate, după ce a reuşit la concursul de ocupare a postului organizat la Bucureşti, Ionuţ a intervenit doar în trei cazuri. Primul a fost în Bârnova, după ce a fost sunat de inspectorii din Bucureşti. Într-o casă nou-construită, dar neocupată deoarece proprietara, o avocată, a fost arestată, zeci de câini şi-au făcut culcuş.

„Vecinii au spus că peste iarnă au fost cel puţin 30 de câini. Noi am găsit doar cinci în viaţă, subnutriţi şi neîngrijiţi. Restul câinilor, probabil, au murit de foame ori s-au omorât între ei“, a afirmat inspectorul. Spune că ar fi vrut să ducă patrupedele găsite în viaţă la organizaţii de ocrotire a animalelor sau în padoc, dar nu a avut cum să intervină legal. „A venit fiul proprietarei care a adus de mâncare la câini. A spus că are grijă de animale şi atunci nu am mai avut de ce să intervin“, a completat tânărul.Al doilea caz l-a primit de la Direcţia Sanitar-Veterinară, unde a sunat un ieşean supărat pe vecinul său că are câini.

Dotările sunt insuficiente

„De fapt, era vorba de doi proprietari care împărţeau aceeaşi curte. Unul dintre ei a reclamat ca animalele vecinului fac gălăgie şi mizerie în curte. M-am deplasat la faţa locului, câinii erau bine îngrijiţi şi n-am avut motiv să intervin“, a povestit Ionuţ Nicşan. În al treilea caz i s-a adus la cunoştinţă că doi câini au fost otrăviţi în Copou. „Este greu de găsit făptuitorul pentru a fi acuzat de ceva. S-a demarat totuşi o anchetă. Câinii au fost duşi pentru necropsie şi vom încerca să-l găsim pe cel care a omorât animalele“, a spus bărbatul.

Rolul inspectorului, precizează Ionuţ, este să „asigure protecţia şi bunăstarea animalelor“. Recunoaşte că dotările sunt insuficiente, dar tânărul speră să fie găsite fonduri pentru construcţia unui padoc unde să fie găzduite animalele salvate.

Cum pot interveni ieşenii
Cei care au cunoştinţă de animale maltratate pot suna la numărul de telefon 0743.396.366 sau pot depune o sesizare la sediul de pe strada Holboca numărul 2.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite