Iaşi: Plaja este locul perfect pentru o cură cu aerosoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Plaja este locul perfect pentru o cură cu aerosoli
Iaşi: Plaja este locul perfect pentru o cură cu aerosoli

Pe lângă plajă şi momentele de maximă distracţie de pe litoral, turiştii îşi pot întări sistemul imunitar şi se pot trata de unele boli ale sistemului respirator.

Băile în mare şi expunerea cu măsură la soare sunt după cum spun specialiştii reţeta pentru o sănătate de fier. Combinaţia dintre cele două îmbunătăţeşte circulaţia sanguină, are efect tonic asupra întregului organism şi este benefică atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. Aerosolii sunt însă aur pentru persoanele cu afecţiuni pulmonare.

„Cura cu aerosoli este indicată în boli pulmonare precum traheite, bronşită cronică, astm bronsic. Se mai recomandă în tratarea afecţiunilor nasului şi urechilor, precum sinuzite, rinofaringite, laringite sau amigdalite“, spune Mădălina Olimid, medic de familie.

Cum se face cura perfectă

Pentru un tratament ca la carte cu aerosoli, medicii recomandă să ţinem cont de câteva indicii-cheie. Cei interesaţi trebuie să fie foarte matinali şi să ajungă pe plajă la ora 6.00. Expunerea la aerosoli durează circa o oră şi se face prin respiraţii ritmate uşoare în timpul plibării pe plajă, aproape de mare. Medicii recomandă copiilor care urmează acest tratament să se joace la limita dintre nisip şi valuri, pentru a prinde aerosolii.

Tratamentul continuă cu plajă, până maximum la ora 10.30. În plus foarte benefice sunt şi plimbările de circa două ore pe faleză şi mai ales pe dig, acolo unde, aşa cum spun doctorii, este patria aerosolilor. „Am auzit că fac bine aerosolii, de aceea mi-am dat cu nămolul ăsta pe corp. Am câteva probleme de sănătate şi am auzit de la medic că o să îmi prindă foarte bine. Sper să mă ajute“, spune Paula, o turistă de pe litoral.

„Cura cu aerosoli la mare este cu atât mai binevenită cu cât tot anul căile aeriene superioare sunt poluate“, a adăugat medicul Olmid. Cei care urmează cura cu aerosoli sunt atenţionaţi de medici că le pot apărea câteva reacţii adverse, mai ales la copii. Circa trei zile, cei mici pot avea aşa-zise crize de adaptare care se manifestă prin nas înfundat sau dureri de urechi. Acestea nu necesită internare în spital, ci se pot trata acasă, după sfatul doctorului. Cura heliomarină ideală, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii este de 18 zile. Cei care au un sejur mai mic pe litoral trebuie să stea însă cel puţin zece zile pentru a se vindeca printr-un astfel de tratament. 

„După o cură cu aerosoli este indicat şi un concediu la munte, unde organismul se calmează şi se fundamentează efectele favorabile obţinute de la mare“, a mai spus Mădălina Olimid.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite