Pistă de biciclişti printre cratere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările la culoarul destinat mersului pe două roţi au început din Tudor Vladimirescu. Pietonii vor împărţi trotuarul cu cicliştii. Pista a fost trasată peste trotuarele de pe traseul din campusul studenţesc până în Copou. 

Lucrările la singura pistă pentru biciclişti din oraş au demarat cu stângul. De săptămâna trecută, muncitorii de la firma Combeton au început să traseze culoarul în zona campusului studenţesc din Tudor, deşi contractul de execuţie a fost atribuit încă de acum două luni.

Cu toate acestea, la începutul acestei săptămâni, directorii din Primărie nu ştiau că s-au început săpăturile la pista destinată mersului pe două roţi. „Nu ştiu la ce se lucrează în Tudor. Trebuie să verific“, a spus luni Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei. În cele din urmă, oficialii ieşeni s-au dumirit: pe trotuarul spart de pe bulevardul Tudor Vladimirescu se face pista de biciclete din pavele.

„Am început dinspre campus. În acea zonă se va amenaja pista din pavele pe un singur sens, urmând ca pe bulevardul Independenţei să o facem pe două sensuri. În funcţie de tronsoane vom alterna porţiuni din pavele cu cele din materiale speciale“, a afirmat Andrei Trofor, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi. Mai mult, pista va fi mai înaltă decât trotuarul şi va fi delimitată de borduri.

Trotuarele rămân bombardate

Culoarul destinat bicicliştilor va avea 11 kilometri. Deşi mare parte din pistă va fi amenajată pe trotuare, acestea nu vor fi refăcute prea curând. Astfel, în Tudor, fiind un drum naţional, trotuarele ar trebui modernizate de Direcţia Regională de Drumuri Publice (DRDP), însă deocamdată nu există fonduri repartizate pentru aceste investiţii.

De la intersecţia din Bucşinescu, pe strada Elena Doamna, şi până în Copou, pe bulevardul Independenţei, Primăria ar trebui să refacă tronsoanele destinate pietonilor.

Refacerea acestor străzi şi a trotuarelor sunt cuprinse în două proiecte prin care municipalitatea vrea să atragă fonduri europene nerambursabile, dar documentaţiile nu au intrat nici măcar în evaluare pentru a fi aprobată finanţarea.

„Aceste trotuare nu vor fi refăcute înainte. Ele sunt prinse în două proiecte dezvoltarea axei de transport Est-Vest şi a reţelei rutiere din zona istorică a municipiului evaluate la aproape 100 de milioane de lei, bani pe care vrem să-i atragem din fondurile comunitare“, a mai spus Trofor.

Lucrările la pista de biciclete costă aproape 700.000 de lei şi ar trebui finalizate în trei luni.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite